Στουρνάρας: Υπό επιτήρηση μέχρι την εξόφληση 75% του χρέους – Σε 10 χρόνια ανάκτηση όσων χάσαμε – Δεν υπάρχουν καθαρή έξοδος και πλεονάσματα κάτω του 3,5%

 

O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, προχωρεί σε σειρά επισημάνσεων για την οικονομία, την “καθαρή” έξοδο από το μνημόνιο, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και τις “συκοφαντικές επιθέσεις” που δέχεται.

—Εκτίμηση του κ.Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

—Κανένα νομικό ή πραγματικό νόημα δεν έχει η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια». «Γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».  «Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

 —“Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές: Από πλευράς αγορών κατ’ αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση»

—“Αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2%, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

—-“Τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών»

Ο κ. Στουρνάρας  εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με προβληματίζει η διολίσθηση αυτή» και αναφορικά με τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται επισημαίνει ότι «ήρθα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτελέσω ένα έργο. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Το αυτονόητο πράττω {…} Φανταστείτε να μην το έκανα. Εάν με έκαμπταν οι συκοφαντικές επιθέσεις δεν θα άξιζε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση».

ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis απάντησε πως «πρόκειται για ανοησίες» και προσέθεσε: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis».

SHARE