Στον Προκόπη Παυλόπουλο το βραβείο της “Ευρωπαϊκής Ιδέας”

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο απενεμήθη χθες από την Ευρωπαϊκή Κίνηση σε ειδική τελετή το βραβείο της “Ευρωπαϊκής Ιδέας”.  Η Ευρωπαϊκή κίνηση αποτελεί τον παλαιότερο ευρωπαϊκό φορέα που εργάζεται ανελλιπώς εδώ και 72 χρόνια προς την κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, ενωμένης και ομόσπονδης Ευρώπης.

Στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Κίνησης τίμησε με την ανώτατη αυτή διάκριση που προβλέπει το καταστατικό της, όχι μόνον τον εξέχοντα επιστήμονα-καθηγητή, αλλά και τον πολιτικό και Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που με ξεχωριστό ήθος, τόλμη, ευστροφία, και οξύτητα πνεύματος, συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανάδειξη και προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού νομικού, ανθρωπιστικού και πολιτικού πολιτισμού, καθώς και στην προώθηση, εμβάθυνση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στη χώρα μας, όπως και στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το βραβείο στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απένειμε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κίνησης, ο πρόεδρός της Μιχάλης Αγγελόπουλος, δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Σάμου (2014-2019) και τρίτος επιλαχών υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Παραδίδοντάς την τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος τόνισε:

“Εξοχότατε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε καθηγητά.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και σε μια συνολικότερα ταραγμένη εποχή, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αξίες και το όραμα της Ενωμένης ηπείρου μας αμφισβητήθηκαν και απειλήθηκαν έντονα, από πολλές πλευρές και με πολλούς τρόπους, η αταλάντευτη προσήλωσή Σας στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και ο άψογος, εμπνευσμένος και πραγματιστικός τρόπος με τον οποίο ασκήσατε τα πολιτειακά καθήκοντά Σας, στάθηκαν για όλους μας ένας φάρος ειλικρίνειας, σοβαρότητας, συναίσθησης ευθύνης, ακαδημαϊκής επάρκειας και πολιτικής ευπρέπειας, καθώς, βέβαια και διπλωματικής αξιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Κίνηση, προέκυψε ως ιδέα από τον Γουίνστον Τσώρτσιλ, μετά τη Διακήρυξη της Χάγης το 1948 και μετά το ιστορικό κείμενο του Altiero Spinelli για μια «ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη» το 1941 στο Ventotene.

Ως φορέας σκέψης, δράσης και πρωτοβουλιών με πορεία πλέον των επτά δεκαετιών, είχε την τιμή να συγκαταλέξει μεταξύ των προέδρων της, εμβληματικές προσωπικότητες όπως οι Paul Henry Spaak, Robert Schuman, Valery Giscard d’Estaing, Mario Soares, Jose Maria Jil Robles και  Pat Cox. Και στη χώρα μας (στο ελληνικό τμήμα), από το 1993, ξεχωριστούς ανθρώπους όπως οι: Τάκης Λαμπρίας, Παρασκευάς Αυγερινός, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Χρήστος Κολλόκας, Αντώνης Παπαδημητρίου, Φώτης Παπαθανασίου,…

Η “Ευρωπαϊκή Κίνηση”, ολότελα αφοσιωμένη στο πνεύμα και όχι μόνο το γράμμα της Διακήρυξης Σουμάν, συνδέεται δημιουργικά και πρακτικά με 20 διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπεί 41 ευρωπαϊκές χώρες, εργαζόμενη σταθερά και αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης του ευρωπαϊκού οράματος: μιας ηπείρου ειρηνικής και ενωμένης, δημοκρατικής και δίκαιας, θεμελιωμένης οικονομικά και κοινωνικά σε βάσεις στέρεες νομικά, φιλοσοφικά, ηθικά και ιστορικά και με επίκεντρο την προσωπική ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και την ευημερία του κάθε ενός, ατομικά, πολίτη της.

Το βραβείο της “Ευρωπαϊκής Ιδέας”, η τιμητική διάκριση που απονέμει η Ευρωπαϊκή Κίνηση, σας ανήκει δικαιωματικά, αλλά και συμβολικά: σε συγκυρίες χαλεπές και καιρούς τοξικούς, Εσείς, πρωτίστως υπήρξατε ο τολμηρός εκφραστής του ελληνικού ευρωπαϊσμού και, συγχρόνως, ο άφοβος θεματοφύλακας του, απαραίτητου, ευρωπαϊκού ελληνισμού!

Είναι, λοιπόν, μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή, να σας απονέμω σήμερα το βραβείο αυτό, μαζί με τις θερμότερες ευχές της ελληνικής Ευρωπαϊκής Κίνησης για ακόμη πιο δημιουργικές, γόνιμες και ουσιαστικές συνεισφορές σας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα, στο μέλλον. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμά”.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ των άλλων: “… οι τελευταίες εκλογές ήταν πραγματικά το επιστέγασμα,  το οποίο απέδειξε ότι  προ-ευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτές δηλαδή που είναι υπέρ της Ευρώπης, ενθέρμως υπέρ της Ευρώπης, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Πρέπει να σας πω ότι είμαι υπερήφανος διότι αν κάνετε μια σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν μακρά προγενέστερη πορεία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ελληνικός Λαός, οι Έλληνες, είμαστε πολύ περισσότερο Ευρωπαίοι από αυτούς, συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι. Αυτό, σας διαβεβαιώ, το πιστεύω και είναι και η μεγάλη μας παρακαταθήκη.  Γιατί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δύσκολους καιρούς, το βλέπουμε. Εδώ, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει  δείχνοντας, στο μέτρο που της αναλογεί, ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, όχι μόνο ο ρόλος της Ελλάδας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη Σύνοδο των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Οκτώβριο που μας πέρασε, εδώ στην Αθήνα. Είμαι υπερήφανος γιατί η έκκληση υπέρ της Ευρώπης, την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, έγινε εδώ, στην Αθήνα. Και θα μείνει ως ένα ιστορικό γεγονός, γιατί ήταν μια έκκληση, όπως την είπα, μια «σπονδή» στο Ευρωπαϊκό Όραμα και στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Από εδώ, από την Αθήνα, έφυγε αυτό το μήνυμα. Και σας βεβαιώ ότι πάντοτε θα με συνοδεύει. Είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές – το τονίζω – και για την Ευρώπη μας, αλλά και για την Χώρα μας.   Και θα πορευθούμε μέσα σε αυτό το «σκάφος» και θα ανοίξουμε δρόμους. Δεν είναι αλαζονεία. Δεν είναι μεγάλη ιδέα αυτό που σας εκφράζω. Είναι η πραγματικότητα. Εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να καταλάβουμε τα όριά μας μεν, αλλά και τις δυνατότητές μας από την άλλη. Δεν πρέπει να κινούμεθα ως εκκρεμές ανάμεσα σε μεγάλες ιδέες, αλλά και στην αίσθηση του ότι είμαστε μικρή Χώρα. Ούτε παντοδύναμοι είμαστε, αλλά σίγουρα δεν είμαστε μικρή Χώρα. Γι΄ αυτό είμαι απολύτως βέβαιος και, όταν το καταλάβουμε, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε αντιστοίχως πολλά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί αυτά εσείς τα γνωρίζετε καλά, για σας είναι κοινός τόπος.  Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, γι΄ αυτό σας ευχαριστώ, γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό το θυμητάρι που μου αφήνετε -και ιδίως στη λήξη της θητείας μου- και θα με συνοδεύει πάντοτε.  Γιατί  έχω ανάγκη  τέτοιες ηθικές στηρίξεις, ιδίως από ανθρώπους που γνωρίζω ότι είναι πρωτίστως ανιδιοτελείς. Δεν ήρθατε την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ για να κάνετε αυτήν την κίνηση. Ήρθατε τώρα που φεύγω. Και αυτό δείχνει και το ήθος σας, αλλά και την αγάπη σας απέναντι στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ θερμώς, θα βρισκόμαστε με πολλούς από σας και στην πορεία.”

SHARE