Στο παζάρι των Βρυξελλών -EWG το προεκλογικό πακέτο παροχών – ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις, έκτακτη εισφορά στο “πουγγί” του Α.Τσίπρα

Συνεδριάζει σήμερα 2 Μαίου 2019 στις Βρυξέλλες το Εuroworking Group (EWG) και εξετάζει το «πακέτο» Τσίπρα το οποίο, προεκλογικά, όλως…τυχαίως, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι, 6, 7 και 8 Μαΐου, θα βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τις προθέσεις των ευρωπαίων δανειστών που φέρονται να ανησυχούν για την εκτεταμένη παροχολογία,  για το νέο «πακέτο»  της Αθήνας θα βολιδοσκοπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η “αφαίμαξη” της αγοράς και της μεσαίας τάξης  από τα “χαράτσια” και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που αφορούν στις δημόσιες επενδύσεις, δημιουργεί …πεδίον δόξης λαμπρόν για την προεκλογική περίοδο.

Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η κυβέρνηση θέλει να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Το «δικαίωμα» για τη λήψη των νέων θετικών μέτρων δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου και το θηριώδες (“ματωμένο”) πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση έχει φέτος δυνατότητα για παροχές ακόμη και για 1,1 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτά που διένειμε το 2018)εφόσον πιστοποιηθεί από τους δανειστές η κατάκτηση της νέας πρόβλεψης για πλεόνασμα 4,1% έναντι αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για 3,6%.

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

Όσον αφορά στην επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως επίσης και το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Το παιχνίδι με τις ελαφρύνσεις η κυβέρνηση θέλει να το ξεκινήσει   άμεσα και με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις αρχές Ιουνίου, αφού έχει συζητηθεί με τους θεσμούς τον Μάιο…

…Τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει;

…Μια μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% από 22%…

…Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ…

…Επισημοποίηση της έναρξης της δεύτερης φάσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της  ήδη ψηφισμένης μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 1  μονάδα…

…Όλα τα παραπάνω, κοστίζουν περί το 1 δισ ευρώ. Αν προσθέσουμε και περί τα 2 δισ που κοστίζει η διατήρηση του αφορολόγητου, πάμε στα 3 δισ. ευρώ…

…Διερωτώνται οι οικονομικοί αναλυτές, που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά. Πρώτον, ξεχνάνε εκείνο το μικρό …μαξιλάρι των 650 εκατ. που αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως υπάρχει “για ώρα ανάγκης” και πάνω στο οποίο βασίστηκε η σεναριολογία περί διανομής Δώρου Πάσχα. Δεύτερον, ξεχνάνε ότι το “μαγείρεμα” κωδικών στους προϋπολογισμούς όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαικών χωρών, είναι σύνηθες για τις Βρυξέλλες. (σ.σ. εδώ ο Μπαρόζο έδινε συγχαρητήρια στον Αλογοσκούφη στο παρά ένα της χρεοκοπίας της Ελλάδας…). Τρίτον, ξεχνάνε ότι όλα τα …μαξιλάρια μαζί, συν αυτά που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις …ενθουσιασμένες αγορές, μας κάνουν περίπου 50 δισ…

…Στα 3 δισ θα …κολλήσουν;

…Και επειδή δεν θα κολλήσουν ούτε και στα …4, ουδόλως απίθανο να έχουμε εξαγγελίες για μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης καυσίμων αλλά και του ΦΠΑ! (πληροφορίες λένε πως εξετάζεται είτε η γενική  μείωση του 24%, είτε η μεγάλη μείωση μόνο στην εστίαση)…

SHARE