Στο παρά πέντε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας – Δεν θα επιβληθούν νέοι δασμοί, λέει το Xinhua

Ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις ή να βυθίσουν κι άλλο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο σε έναν βαθύτερο εμπορικό πόλεμο.
Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεωνXinhua, μετά τις συνομιλίες.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα έχουν συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε εξάλλου “εξαιρετική” την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κίνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το αν σημειώθηκε πρόοδος για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. “Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, εξαιρετική θα έλεγα”, δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως και της Κίνας. li>
”Πραγματικά πιστεύω ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά και μετά κάτι συνέβη και ξέφυγε λιγάκι και τώρα φτάνουμε λιγάκι ακόμη πιο κοντά”, δήλωσε νωρίτερα ο Τραμπ. “Αλλά θα ήταν ιστορικής σημασίας αν μπορούσαμε να συνάψουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία. Εμείς είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό και εσείς είσαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό”, πρόσθεσε. Προηγουμένως ο Κινέζος πρόεδρος Σι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο “διάλογος” είναι προτιμότερος από την “αντιπαράθεση”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται στις συνομιλίες τους από τους στενότερους συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αλλά και η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.
SHARE