Στο Λονδίνο για… δουλειές Τσακαλώτος και 33 εισηγμένες – Αυλαία του 13ου Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και υπό το βάρος της κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες, ανοίγει σήμερα η αυλαία του 13ου Roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε επίπεδα Φεβρουαρίου του 2016 και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων επιμένουν πάνω από το 4%, «απαγορεύοντας» ουσιαστικά την έξοδο της χώρας στις αγορές, με τους επενδυτές να έχουν ξεκάθαρα επιλέξει να απέχουν από την Ελλάδα παρά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στα διεθνή funds τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης, σε ένα σημαντικό τεστ των διαθέσεων των ξένων επενδυτών, καθώς το roadshow αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επίσημη επαφή με τις αγορές στη «μεταμνημονιακή» εποχή.

Υψηλόβαθμα στελέχη 33 επιχειρήσεων θα δώσουν το παρών στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν one to one meetings με εκπροσώπους διεθνών funds.

Τα stories που θα «ξεδιπλώσουν» οι 33 ελληνικές εισηγμένες που σήμερα και αύριο θα περάσουν από «ανάκριση» στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 13ου roadshow έιναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Η «δύσκολη» περίοδος που διάγει το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν φάνηκε να επηρεάζει τις διαθέσεις των ξένων fund managers και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία είναι στα επίπεδα των περυσινών, που αποτέλεσαν και ρεκόρ πενταετίας: 85 διεθνή funds και 120 fund managers, με προγραμματισμένο αριθμό συναντήσεων να αγγίζει τις 650.

Τράπεζες, ΟΠΑΠ, Όμιλος Μυτιληναίου και ΟΤΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό προγραμματισμένων συναντήσεων.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, που θεωρείται προφανές ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ο ενεργειακός αλλά και ο κλάδος του real estate αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη φετινή διοργάνωση.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο Λονδίνο στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Αegean Airilines, Αlpha Bank, Autohellas, Cenergy Holdings, Eλλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, Ελβαλχαλκόρ, Εurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Terna Energy, Grivalia Properties, Eλληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος Ελλάς, Ιντραλότ, Κρι Κρι, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Όμιλος Μυτιληναίου, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Εθνική Τράπεζα , ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔEH, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Βιοχάλκο και Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η εκπροσώπηση όλων των επιχειρήσεων είναι υψηλόβαθμη, μεταξύ άλλων θα μεταβούν στη βρετανική πρωτεύουσα οι κ.κ. Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ), Ευτ. Βασιλάκης (Autohellas), B. Ψάλτης (Αlpha Bank), Aν. Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ), Β. Φουρλής (Fourlis), Π. Τζανετάκης (Μοtor Oil), Ι. Κυριακόπουλος (Εθνική Τράπεζα ) Αγγ. Καρακώστας (ΟΛΠ), Τ. Κανελλόπουλος (Τιτάν) και Ευστρ. Θωμαδάκης (Viohalco).

Ονόματα όπως Amber Capital, Blackrock, BNP Paribas, HSBC, Lazard, JP Morgan, Wellington Morgan Stanley, UBS, Blackrock, Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Fidelity, Gladstone Capital, Hermes, Invesco, Lupus Alpha, Pimco, T Rowe Price περιλαμβάνονται στα funds που θα συμμετάσχουν στο φετινό Roadshow.

Αξιζει να τονισθει οτι 21 και 24 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται τόσο η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s όσο και εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο επειδή η Πολωνία θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά στον FTSE Russell και η Ελλάδα θα αυξήσει το ειδικό βάρος της στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών.

SHARE