Στην ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό πάρκο της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” στη Μεγαλόπολη

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΔΗΑΝ) στη Μεγαλόπολη πέρασε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την αξία της συναλλαγής να φθάνει στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αφορά δύο πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, τα οποία θα κατασκευαστούν σε έκταση της ΔΕΗ, ενώ η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει  τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων, καθώς και ενός νέου Υποσταθμού Μέσης προς Υψηλή τάση, για τη σύνδεση τους στο Σύστημα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Στον διαγωνισμό για το έργο αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν υποβάλει προσφορές  οι Τέρνα, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric.

Το συγκεκριμένο έργο είναι και το πρώτο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στρατηγική που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. Ειδικότερα, για το έργο θα υπάρξει ένα μίγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 MW και PPA για τα 39 MW.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, σχετικά με τα διμερή συμβόλαια (PPA), «οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα».

Το φωτοβολταϊκό θα είναι σε λειτουργία από το 2023.

Επιπρόσθετα στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι στα τέλη του 2022 να διαθέτει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 500 MW, ενώ στην επόμενη 3τία στοχεύει να αυξηθεί στα 1,5 GW.

 

SHARE