Στη λαϊκή αγορά στο Αϊβαλί ψωνίζουν οι Μυτιληνιοί

 

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αγοραστικές συνήθειες των κατοίκων της Λέσβου δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. Σε αυτό επισημαίνεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών από το ελληνικό νησί στη λαϊκή αγορά στο τουρκικό Αϊβαλί. Οι επισκέψεις Ελλήνων στα τουρκικά παράλια αυξήθηκαν κατακόρυφα με την οικονομική κρίση και ακόμη περισσότερο με την πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΙΒΑΛΙ«Στις διαδρομές της Πέμπτης από το λιμάνι του Αϊβαλιού για τη Μυτιλήνη όλοι φαίνονται ευτυχισμένοι. Η εικόνα αυτή όμως δεν μπορεί να κρύψει τη μιζέρια και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η λαϊκή αγορά στο Αϊβαλί γίνεται κάθε Πέμπτη εδώ και χρόνια. Ο αριθμός των επισκεπτών από τη Μυτιλήνη όμως αυξήθηκε ραγδαία με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, από το 2010 και μετά.

Το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, η νεανική ανεργία ανέρχεται στο 50%. Το νησί έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση μια και δεν παράγει σχεδόν τίποτα και τα έσοδα εξαρτώνται σημαντικά από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, που έχει οικοδομηθεί πάνω στον τουρισμό. Στη λαϊκή αγορά στο Αϊβαλί τα πάντα είναι πιο οικονομικά, από ρούχα μέχρι τρόφιμα. Την ώρα που στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της κρίσης αρχίζουν να περιορίζονται λίγο, η Τουρκία εισέρχεται σε μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της. […]

 

ΠΗΓΗ: DW

SHARE