Στη δημοσιότητα οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Τραμπ – Ζελένσκι

Σε τηλεφώνημα που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλντιμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει εάν ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε μία «έρευνα» που διεξάγονταν για εταιρεία που απασχολούσε τον γιο του, σύμφωνα με μία περίληψη του τηλεφωνήματος που δημοσίευσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ενώ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, με πρώτο στάδιο, την επισημοποίηση της έρευνας που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, από τα οποία προκύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τον Τζο Μπάιντεν – πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 – όσο και για τον γιο του, Χάντερ.

Το συγχαρητήριο  τηλεφώνημα έγινε από τον Τραμπ στον Ζελένσκι  για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της χώρας του, στις 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, ο Τραμπ προέτρεψε τον ηγέτη της Ουκρανίας να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ για την έναρξη μιας έρευνας σχετικά  με τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει, οπότε ό, τι μπορείς να κάνεις με τον γενικό εισαγγελέα θα είναι σπουδαίο.  Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι’ αυτό αν μπορείς να το ψάξεις… Μου φαίνεται απαίσιο» είπε στο τηλεφώνημα ο Τραμπ, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Στην απάντησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρει ότι γνωρίζει την περίπτωση και ότι από τη στιγμή που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του υποψήφιος και ότι θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο. Ο Ζελένσκι υπόσχεται στον Τραμπ ότι «αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας , οπότε θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον Τραμπ περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι  «θα ζητήσει από τον δικηγόρο Ρούντι Τζιουλάνι να τον πάρει τηλέφωνο μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Μπαρ, και είμαι θα λύσουμε το θέμα».

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τουίταρε:

«Θα ζητήσουν οι Δημοκρατικοί συγνώμη αφού είδαν τι είπα στη συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο; Θα έπρεπε. (ήταν) ένα τέλειο τηλεφώνημα – τους ξάφνιασε ».

SHARE