Σταύρος Κωνσταντάς: Η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της αγοράς

Σε ένα πραγματικά πρωτόγνωρο περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε από τον COVID-19, η Εθνική Ασφαλιστική κατάφερε να σημειώσει ανοδική τροχιά παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία από την πανδημία, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σταύρος Κωνσταντάς μιλώντας στους New Times και τον Σπύρο Κτενά.

Τονίζει δε ότι η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στην αγορά, με δυναμικό προβάδισμα στον κλάδο Ζωής, ενώ διαφαίνεται σημαντική αύξηση και στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών. Η πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντά, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, τα οποία θα επηρεάσουν τη στρατηγική και τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους για το υπόλοιπο του έτους και το 2021 τουλάχιστον. Αλλά και για το σύνολο της χώρας ο κ. Κωνσταντάς εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενισχυθεί η εργασία και η διατήρηση της παραγωγής και της εξωστρέφειας της χώρας μας, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει σύντομα η οικονομία μας».

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας και σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί το όλο πλάνο από την πανδημία; Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πώλησης της εταιρείας;
Ως γνωστόν, το θέμα της πώλησης το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο μέτοχός μας η Εθνική Τράπεζα. Από πλευράς μας, τα στελέχη της εταιρείας που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εγώ προσωπικά, δουλέψαμε εντατικά ετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και το business plan της επιχείρησης για την επόμενη πενταετία. Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί μια συνεχώς εξελισσόμενη εταιρεία σε όλους τους κλάδους με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, κέρδη τα οποία στην επταετία ξεπερνούν τα 660 εκατ. ευρώ, ένα ιδιαίτερα παραγωγικό εταιρικό δίκτυο που συνεχώς εξελίσσεται και εκπαιδεύεται, ενώ η στρατηγική συνεργασία μας με το Bancassurance της τράπεζας και με τα σημαντικότερα μεσιτικά γραφεία και εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς αποδίδει συνέχεια σημαντικά αποτελέσματα για όλα τα προϊόντα της εταιρείας ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση της στην αγορά. Συνεπώς κάθε χρονιά φροντίζουμε να ενδυναμώνουμε κεφαλαιακή θέση, κερδοφορία και παραγωγή.

Όπως ανακοινώσατε, οι επιπτώσεις από την πανδημία επέδρασαν αρνητικά και στην κερδοφορία της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων να ανέλθουν σε 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει το έτος για τα αποτελέσματα της εταιρείας συνολικά αλλά και ξεχωριστά για κάθε τομέα δραστηριότητάς της;
Είναι γεγονός ότι είχαμε μειωμένα κέρδη λόγω της συγκυρίας, τα οποία οφείλονται αποκλειστικά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα στις πτωτικές καμπύλες επιτοκίων προεξόφλησης ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Αν η καμπύλη επιτοκίων έμενε στα ίδια επίπεδα, το οικονομικό αποτέλεσμα προ φόρων της εταιρείας στο εξάμηνο θα ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Ασφαλιστική σε ένα πραγματικά πρωτόγνωρο περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε από τον COVID-19, κατάφερε να σημειώσει ανοδική τροχιά παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία από την πανδημία. Συγκεκριμένα το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος Εφάπαξ, που διατίθεται κυρίως από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασαν αύξηση 4,8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019 και διαμορφώθηκε σε 276,5 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη, όπως αναφέρετε, να διαμορφώνονται στα 17,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τώρα το ερώτημά σας ως προς το πώς θα κλείσει το έτος, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του συνόλου της οικονομίας θα παίξει η θωράκιση της χώρας, η γενικότερη πορεία της και η «αντοχή» της στην πανδημία. Από πλευράς μας, έχουμε λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας με την εξ αποστάσεως εργασία και με μειωμένη παρουσία του προσωπικού μας, ώστε να διασφαλιστεί το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή τη χρονιά θα βελτιώσουμε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς μας δείκτες.

Πώς θεωρείτε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον κάθε τομέα χωριστά και πώς κατ’ επέκταση διαμορφώνεται το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ανά τομέα δραστηριότητας;
Τα μερίδια αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, για την εταιρεία μας διαμορφώνονται σε:
Ασφαλίσεις Ζωής 20,97%
Ασφαλίσεις κατά Ζημιών 10,74%
Παραμένουμε η ηγέτιδα δύναμη στην αγορά, με δυναμικό προβάδισμα στον κλάδο Ζωής, ενώ διαφαίνεται σημαντική αύξηση και στο κλάδο Γενικών ασφαλειών.

Η πανδημία ανέδειξε σίγουρα την ανάγκη επαρκούς ασφάλισης των επιχειρήσεων από κινδύνους. Πιστεύετε ότι την αναγκαιότητα αυτή την έχουν αντιληφθεί οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες;
Στην ανάκαμψη, μετά την κρίση της πανδημίας, ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να υπερβάλει εαυτόν. Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας επιχειρούν να καταγράψουν τις απώλειές τους και να ακολουθήσουν στρατηγικές ανάκαμψης, που θα οδηγήσουν μέχρι το τέλος του 2021 σε ποσοστά ανάπτυξης, ανάλογα με την προ-COVID-19 εποχή. Η εμφάνιση του κορονοϊού και η περίοδος του lockdown καθώς και η περιορισμένη τουριστική σεζόν στη χώρα μας, με όλα τα περιοριστικά αλλά αναγκαία μέτρα που ακολούθησαν για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων, έχουν επιφέρει, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, σημαντικές μεταβολές στη δομή και λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, τα κυλιόμενα ωράρια, οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες, το e-επιχειρείν αποτελούν νέα δεδομένα στην επιχειρηματική καθημερινότητα. Σήμερα τα γεγονότα καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να σταθμίσουν σωστά τον κίνδυνο και να προφυλαχθούν σε επίπεδο τόσο οργάνωσης και λειτουργίας όσο και διασφάλισης των εργαζομένων τους. Η ανάγκη αυτή είναι καθολική για κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους.
Η οικονομία μας απαρτίζεται από περίπου 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να τις βρει «προστατευμένες» από μελλοντικά δυσάρεστα γεγονότα.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Economist προτείνατε την ενθάρρυνση των επενδύσεων από την πολιτεία ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο, με παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με τρόπο συμπληρωματικό προς την κοινωνική ασφάλιση. Αυτή η πρότασή σας βλέπετε να τίθεται προς συζήτηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς;
Πράγματι στη σχετική ομιλία μου στο συνέδριο του Economist ανέφερα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενθάρρυνση των επενδύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο με σχετικά φορολογικά κίνητρα, τόσο για την πολιτεία όσο και για την ασφαλιστική αγορά στο σύνολο της.
Όπως είναι γνωστό, η ασφαλιστική αγορά αποτελεί σημαντικό στρατηγικό και θεσμικό επενδυτή στην ελληνική οικονομία, στηρίζοντας την επανεκκίνηση και ανάπτυξή της. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε ασφαλιστικό προϊόν επανεπενδύεται από την ασφαλιστική αγορά στην ελληνική οικονομία.
Από την άλλη μεριά η ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και η δημιουργία επιπλέον συμπληρωματικών εσόδων κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης από τα νοικοκυριά αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη, που με κάθε τρόπο θα πρέπει να υποστηριχθεί με τα κατάλληλα κίνητρα.
Η πρότασή μου αυτή, που αποτελεί κοινή θέση της ΕΑΕΕ, είναι ανοικτή προς την πολιτεία και με χαρά θα τη συζητούσαμε ξανά με τους αρμόδιους φορείς.

Η πανδημία αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων;
Η ασφαλιστική αγορά, όπως άλλωστε και κάθε κλάδος της οικονομίας, μελετά και προσαρμόζεται στις νέες τάσεις και στις ανάγκες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται καθώς και στις ανάγκες των πελατών της. Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε πώς ο κορονοϊός θα επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής ή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που μπορεί πιθανώς να επιφέρει ο ιός σε άτομα που νόσησαν από αυτόν, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το προσδόκιμο ζωής παραμένει υψηλό στις σύγχρονες κοινωνίες και όλα στη μάχη κατά του COVID-19, εξαρτώνται από τους επιστήμονες και τη διάθεση του εμβολίου στον πλανήτη.

Η ασφαλιστική αγορά, ως τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συνδέεται άμεσα με την αγορά και την εξέλιξή της. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας παρακολουθούν τις συνέπειες στον τομέα της υγείας, των συντάξεων και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και θα κληθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Η πανδημία δημιουργεί νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των προϊόντων, όπως, για παράδειγμα, η άμεση ενσωμάτωση του test της μοριακής ανίχνευσης του COVID-19, που πρώτη η εταιρεία μας συμπεριέλαβε στο διαγνωστικό της πρόγραμμα Full [Health] Διάγνωση, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλισμένοι μας θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν τη στρατηγική και τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους για το υπόλοιπο του έτους και το 2021 τουλάχιστον.

Σε ποιες κινήσεις ενίσχυσης του έργου της λόγω της πανδημίας έχει προβεί η Εθνική Ασφαλιστική;
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας και του φονικού ιού, η εταιρεία μας δραστηριοποιήθηκε άμεσα, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις προσαρμοζόμενη συνεχώς στα νέα δεδομένα.
Από την πρώτη στιγμή, κύριο μέλημά μας αποτέλεσε και αποτελεί η προστασία των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Για το λόγο αυτόν εφαρμόσαμε άμεσα πρόγραμμα τηλεργασίας προμηθεύοντας τους εργαζομένους μας με laptops, ενώ εκπονήσαμε επικαιροποιημένο Σχέδιο Επιχειρηματικής Συνέχειας (Business Continuity Plan). Παραμείναμε ενεργοί κατά την περίοδο του lockdown, εξυπηρετώντας κανονικά τους ασφαλισμένους μας και τους συνεργάτες μας και διατηρώντας την παραγωγή μας σε υψηλά επίπεδα, παρά τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Ποια βλέπετε να είναι η επόμενη, μετα-COVID-19, ημέρα για την ασφαλιστική αγορά αλλά και για την ελληνική οικονομία;
Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, οι επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία μετά την πολύ περιορισμένη τουριστική περίοδο και οι συνέπειες που αυτή θα έχει στην οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας για το υπόλοιπο του έτους, η συμπεριφορά των καταναλωτών στο επίπεδο διατήρησης των μέτρων προστασίας όσο και των εμπορικών συναλλαγών θα είναι καθοριστικές για τη λήψη των όποιων αποφάσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα κληθούν αφενός να επαναξιολογήσουν τους κινδύνους τους, αφού θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις αξιώσεις για αποζημιώσεις που θα προκύψουν, αλλά και αφετέρου να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Τα μέτρα στήριξης των 30 δισ. ευρώ που εξήγγειλε το κράτος και η περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω των τραπεζών θα προσφέρουν σημαντική ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενισχυθεί η εργασία και η διατήρηση της παραγωγής και της εξωστρέφειας της χώρας μας ώστε να μπορέσει να ανακάμψει σύντομα η οικονομία μας.
Τέλος η αγοραστική τάση και οι «νέες συμπεριφορές των καταναλωτών» που θα προκύψουν θα καταδείξουν την τάση στη ζήτηση και στον τρόπο διάθεσης για τα ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα. Σε πρώτη φάση διαφαίνεται μια αύξηση της ζήτησης στους Γενικούς κάδους και ιδιαίτερα σε Ασφάλειες Αστικής Ευθύνης, ενώ θετικά κινείται η ζήτηση και στον κλάδο Ζωής και ιδιαίτερα στα προϊόντα υγείας.

Δώστε μας μια εικόνα για το κοινωνικό αποτύπωμα της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και τις δράσεις σας για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Όπως προανέφερα, η Εθνική Ασφαλιστική στέκεται πάντα δίπλα στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στην οικονομία και στον πολιτισμό. Αυτοί οι άξονες αποτελούν τους κύριους και στρατηγικούς τομείς της προσφοράς μας στο κοινωνικό σύνολο και τους υπηρετούμε ευλαβικά θα έλεγα. Μεριμνούμε, πολλές φορές μάλιστα αθόρυβα, για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στηρίζοντας δράσεις και ενισχύοντας φορείς που προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία.
Στο ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε άμεσα το «παρών» στηρίζοντας τις προσπάθειες του κράτους και των κοινωνικών φορέων για την καταπολέμηση του ιού.
Ενδεικτικά, προσφέραμε 100.000 χειρουργικές μάσκες καθώς και 10 monitors παρακολούθησης ζωτικών οργάνων ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον προσφέραμε 200 tablets για τις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρείας προσέφερε 10.000 χειρουργικές μάσκες στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Προχωρήσαμε ακόμη σε οικονομική ενίσχυση του σημαντικού έργου της διοίκησης του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για τη δραστική μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πρόσφατα εξάλλου ολοκληρώσαμε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την κοινωνική ευαισθησία της εταιρείας, στην επιλογή και χορηγική υποστήριξη μιας ύψιστης δράσης, αυτής των Special Olympics Hellas. Οι Special Olympics Hellas αποτελούν μέρος του διαπιστευμένου προγράμματος του παγκόσμιου κινήματος που δραστηριοποιείται σε 192 χώρες και έχει ως βασικό στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο μέσω του αθλητισμού. Για την ενέργειά μας αυτή βραβευθήκαμε από το προεδρείο των Special Olympics Hellas, ως αναγνώριση της στήριξής μας προς τον οργανισμό.

Πηγη: newtimes.gr

SHARE