Στασινός – ΤΕΕ: Ασφάλιση και φορολογία δημεύουν το εισόδημα των μηχανικών

Συγκεκριμένα παραδείγματα, ανά κατηγορία εισοδήματος, «που αποδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αναποτελεσματικότητα και τον παραλογισμό του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος» παρουσίασε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Στασινό, «η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα. Οι μηχανικοί, και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους.

Και αυτό είναι πιο τραγικό για όσους, δηλαδή τους περισσότερους, έχουν μικρό εισόδημα. Με τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος. Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος!» υποστηρίζει ο κ. Στασινός.

Επικαλείται και στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, βάσει των οποίων τρεις στους τέσσερις, το 74,7% των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

«Για όσους δεν γνωρίζουν και λένε διάφορα, ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών.

Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Ήδη περισσότεροι από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Όπως σημειώνει, το Επιμελητήριο και άλλοι επιστημονικοί φορείς κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, «ακόμη και στο πλαίσιο αυτού του τραγικού συστήματος», για να βελτιωθεί, έστω, η κατάσταση. «Ζητάμε γενναίες και σοβαρές αλλαγές. Και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ουσιαστικό τρόπο, για να επανεκκινήσει η οικονομία.

Για να μη ψάχνουμε κάθε χρόνο δανεικά για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Για να μη γινόμαστε, υποχρεωτικά, με ευθύνη του κράτους, μπαταχτσήδες. Είμαστε επιστήμονες, έχουμε αξιοπρέπεια. Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε μόνο σεβασμό στη δουλειά μας» δηλώνει ο Γιώργος Στασινός.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το ΤΕΕ, με βάση το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος και τα πραγματικά ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι μηχανικοί, είναι χαρακτηριστικά:

Πίνακας παραδειγμάτων:

SHARE