Σταικούρας: Στις αγορές με 7ετές ομόλογο – Δεν αγγίζουμε το “μαξιλάρι” τώρα, θέλουμε “καύσιμα” και μετά – Ύφεση, αλλά το ΔΝΤ κάνει και λάθη

 

Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε σε συνέντευξή του στο Action 24 την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους».

Ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Σύμφωνα  με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Ερωτηθείς , για τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

ΔΝΤ: Υφεση 10%, ανεργία 22,2% φέτος – Ανάπτυξη 5,1% το 2021 – Ευρωζώνη -7,5%

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.

Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης – λόγω της κρίσης – των «κόκκινων» δανείων. Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών.

Τέλος, επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.

Έξοδος στις αγορές

Εξήγησε πως δεν χρειάστηκε να βγούμε ως χώρα στις αγορές το τελευταίο διάστημα και πρέπει να το πράξουμε “γιατί πρέπει να τακτικά να επικοινωνούμε μαζί τους και να αποδεικνύουμε ότι η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα”. “Προφανώς ενισχύονται και τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά δεν έχουμε την πρεμούρα που έχουν άλλες χώρες που δανείστηκαν το προηγούμενο διάστημα” είπε. “Δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών” πρόσθεσε.

 

SHARE