Σταικούρας: Τα μέτρα στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις – 6 δισ το μήνα κοστίζουν οι μη πληρωμές σε Δημόσιο -Ταμεία

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στο Star Κεντρικής Ελλάδος  πως τα μέτρα στήριξης (επέκταση ΚΑΔ) θα επεκταθούν σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και ότι το κόστος των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ τον μήνα!
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως για τον μήνα Απρίλιο το πακέτο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί ως κρατική εγγύηση προς τις επιχειρήσεις (θα πρέπει να επιστραφεί μετά από πολλά χρόνια).
Όπως δήλωσε, η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Χρειαζόμαστε ρευστότητα» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις στην Ευρώπη, που τις ζητούμε και εμείς συμμετέχοντας σε μία ομάδα 8 χωρών, ούτως ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Για τη Σύνοδο είπε πως, με βάση την εμπειρία του, από τη συμμετοχή του στο χθεσινό Eurogroup, που ήταν για το ίδιο θέμα, θα υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες χώρες του Βορρά.  «Θέλω να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι πολύ σύντομα θα κατανοήσουν την ένταση και την έκταση του προβλήματος, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση, που θα έχει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης.  Ελπίζω πως θα το καταλάβουν συντομότερα παρά αργότερα, ώστε να περιοριστεί το κόστος αυτών των αποφάσεων» συνέχισε.
Ο υπουργός είπε ότι η κρίση θα κοστίσει πολύ στην οικονομία της χώρας, «πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις» ενώ επανέλαβε πως το 2020 θα έχουμε ύφεση.

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα «οι επιχειρήσεις που δεν είναι στην περίμετρο της βοήθειας υποχρεούται να το δώσουν» ανέφερε.

SHARE