Σταικούρας: Συζητιέται αναστολή πληρωμών χρεολυσίων κ’ ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες

Παράταση των 4 μηνών αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Γιώργο Αυτιά (ΣΚΑΪ),

Ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε δύο βδομάδες θα υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτό θα αφορά:
–    Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
–    Αναστολή πληρωμών δόσεων για όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο επιχειρηματίας

Βρίσκονται επίσης, σε συνεννοήσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπε ο υπουργός, για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.

«Πολύ πιο βαθιές και έντονες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά θα είναι παροδικές», είπε ο υπουργός. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα γυρίσει από ανάπτυξη περίπου +1 σε ύφεση -1, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. «Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα απλά θα παραμείνουν σε θετικό ρυθμό. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και μαζικά αλλά όχι να κατρακυλήσουμε στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για εμάς ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες που θα γίνουν σχετικά με τους τρεις παραπάνω τομείς να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του καινούριου δημοσιονομικού στόχου.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

SHARE