Σταικούρας: Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης -Πιθανό νέο μέρισμα φέτος – Οι σκέψεις για το 2020

Φωτογραφία αρχείου (27/9/2016) του νέου υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πιθανότητες, αν και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να έχουμε μείωση της προκαταβολής φόρου και του  τέλους επιτηδεύματος αλλά και  αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το 2020, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν από αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες περιοχών, που μέχρι τώρα ήταν εκτός “συστήματος” αντικειμενικών.

Για εφέτος, δεν απέκλεισε και νέο μέρισμα εάν τον Νοέμβριο φανεί ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα, ενώ προανήγγειλε για την άλλη εβδομάδα την υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Για το επίδομα ανάφερε ειδικότερα ότι “στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή”. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών είναι η απουσία προκαταβολής που εμπόδιζε πολλά εξ αυτών να αγοράσουν πετρέλαιο και να πάρουν μετά το επίδομα.

Πιθανό νέο μέρισμα

Για το αν θα δοθεί τον Δεκέμβριο επίδομα εξήγησε ότι φέτος η προηγούμενη κυβέρνηση διέμεινε το επίδομα για προεκλογικούς λόγους τον Μάιο (830 εκατ. ευρώ). Εμείς λοιπόν έχουμε πει ότι θα δίδεται σταθερά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα και όχι με συνθήματα. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάθε φορά όμως όλο και αιφνιδιάζουμε. Αν λοιπόν τον Νοέμβριο υπάρχει κάποιο περιθώριο θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί.

Για τις νέες αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ

“Φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ. Πράγματι υπάρχει μία πρόβλεψη για επιπλέον μείωση κατά 10% που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο λόγος είναι ότι καταγράφεται ήδη μία άνοδος των εσόδων και αυτό συνεκτιμάται στον προϋπολογισμό του 2020. Ξεκινώντας την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που έως τον Μάιο του 2020 θα αξιολογήσει τον τρόπο επιβολής του φόρου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβά νησιά που δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Αυτή λοιπόν η άσκηση θα συμπεριλάβει και τις όποιες αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα οδηγήσει σε αποφάσεις με στόχο να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει λοιπόν μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, άλλωστε προεκλογικά υπήρχε πρόβλεψη για κατά 10% μείωση ετησίως και οι 2 πρώτες μειώσεις του ΕΦΙΑ ήρθαν μπροστά. Η 3η λοιπόν κίνηση θα πρέπει να γίνει μετά την άσκηση που είναι σε εξέλιξη. Κάποιοι λοιπόν μπορεί να πληρώσουν πιο πολλά για ακίνητα σε ζώνες που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα και κάποιοι άλλοι θα δουν ελαφρύνσεις. Δεσμεύομαι ότι θα πληρώσουν μόνο όσοι είναι σε ακριβές ζώνες”.

 

SHARE