Σταικούρας σε Τσίπρα: Είπατε κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και κάνατε 25.000 πλειστηριασμούς

Αύριο, στις 18:00 ορίσθηκε να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Πρόταση μομφής από Τσίπρα κατά Σταϊκούρα για τον νέο Πτωχευτικό

Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπέτρης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, προκειμένου να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει, κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ: ΚΑΝΑΤΕ 25.000 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για βαριές κουβέντες που δεν τιμούν δημόσιους λειτουργούς της χώρας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του τελείωσε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Ο κ. Τσίπρας είχε πει πως όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙζΑ πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα και κάνατε 25.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και μετά ήρθε ο κύριος Τσακαλώτος να πει ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλοί για τις τράπεζες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για νέα σεισάχθεια και εσείς καταργήσατε την πρώτη κατοικία εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είχατε πει για διαγραφή χρεών και τελικά πήγατε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται στην χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019 με την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εμείς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία θεσμοθετώντας πλέον ως πάγια πολιτική το μόνιμο πρόγραμμα που προβλέπεται στον πτωχευτικό κώδικα με συνολική λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Παρέχουμε μια ευνοϊκή μακροχρόνια και βιώσιμη λύση οφειλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παρέχεται κρατική ενίσχυση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για μακρό χρονικό διάστημα.

Προβλέπουμε την πλήρη διαγραφή όλων των χρεών σε πρόσωπα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτή είναι η πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας και εμείς θα ήθελα να πω στον κύριο Τσίπρα σεβόμαστε τους πολίτες, λογοδοτούμε στους πολίτες, τους κοιτάμε στα μάτια με σεμνότητα και εργαζόμαστε σκληρά στο πεδίο της υγείας στην παιδεία, στις μεταφορές, έτσι ώστε να καλύψουμε υστερήσεις του παρελθόντος.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα για όλα αυτά που υποσχέθηκε και δεν υλοποίησε.”

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την δική του πλευρά, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο πριν την διακοπή της συνεδρίασης, ζήτησε να παραταθεί για λίγο η συζήτηση προκειμένου και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να μπορέσει να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο. Κάτι που όμως δεν μπορούσε να γίνει δεκτό τόσο από τον πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

SHARE