Σταικούρας: Έρχονται μέτρα για Ανεργία-Τουρισμό – Ενέργεια – Ακτοπλοία – Πήγαν καλά τα έσοδα Μαρτίου! – Συμβιβασμός στην ΕΕ για τα πακέτα ρευστότητας

Τη λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Kontra Channel.

Παράλληλα, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν, οι πολιτικές για την ανεργία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κοινωφελής εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

“Σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι το επισπεύδων αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δράσεις για την επέκταση επιδομάτων ανεργίας και μία σειρά από άλλα μέτρα τα οποία προσπαθούμε ουσιαστικά θα παρουσιάσουμε όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα” ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Ερωτηθείς για τη χρήση του «μαξιλαριού», ανέφερε πως «το θέμα είναι να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι όταν η χώρα βγει από την κρίση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χρήση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ποσότητα, για να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη». Πρόσθεσε δε, ότι απ’ τα έως τώρα στοιχεία, «η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο φαίνεται ότι δεν ήταν απογοητευτική», καθώς αρκετοί πολίτες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Υπολόγισε το μαξιλάρι ασφαλείας σε 15,7 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο κομμάτι σε περίπου 20 δις ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων κεντρικής κυβέρνησης στην τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Για το θέμα του δημοσίου και των μισθών είπε πως συντηρείται “γιατί εσείς το ρωτάτε, εμείς δεν το έχουμε αναδείξει και σε καμία από τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει”. Ωστόσο επανέλαβε πως κανείς δεν ξέρει την έκταση του προβλήματος ούτε αν αυτή η κρίση επιστρέψει προς το τέλος της χρονιάς όταν “ευχόμαστε όλοι να έχει βρεθεί το αντίδοτο”. Κατά συνέπεια “πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί”.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 45 ΜΕΡΕΣ;

Σε ερώτηση για το αν η ομπρέλα αυτή είναι επαρκής δεδομένου ότι πολλές οικογένειες θα πρέπει να ζήσουν με 800 ευρώ για 45 ημέρες απάντησε ότι θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια κριτική αν τα μέτρα ήταν μικρότερα ήταν λιγότερα από τα μισά ευρωπαϊκά ή αν ήταν μικρότερα από τον μέσο μισθό, “αλλά αυτό δεν ισχύει.

Για τον κλάδο του πολιτισμού προανήγγειλε και  χρηματοδότηση 1 εκατ ευρώ του υπουργείου Πολιτισμού για να τονωθεί ο κλάδος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι αύριο ή μεθαύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» εγγυοδοτικά προγράμματα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι επιχειρήσεις με 1 έως 500 εργαζομένων θα μπορούν σε χρονικό διάστημα έως 7 ημερών να εισαχθούν, να δηλώνουν τον τζίρο τους που θα συγκρίνεται με μία σειρά από άλλα στοιχεία και άμεσα θα υπάρχει επιπλέον ρευστότητα στην επιχείρηση. Για να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύ μικρή και τη μεσαία επιχείρηση”.

ΥΦΕΣΗ

Για τις προβλέψεις αναφορικά με την ύφεση ανέφερε ότι “μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού” και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό αφού “μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα”.

Τέλος, ο Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα υπάρξει ένας συνδυασμός των προτάσεων που έχουν κατατεθεί (ευρωομόλογο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ESM, κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο). 

 

SHARE