Σταϊκούρας : Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας-Το 2020 η οικονομία περνά σε ύφεση – Δηλώσεις Βρούτση-Γεωργιάδη

upd: Νέα μέτρα ανακούφισης επαγγελματιών και πολιτών από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο και για την ύφεση που έρχεται.

«Εξασφαλίζουμε την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Καλύπτουμε έτσι για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος επεσήμανε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα θα υλοποιηθούν πολιτικές ενίσχυσης ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. «Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί», είπε.

Όπως είπε με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες. Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: 100 ΝΕΟΙ ΚΑΔ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για εργαζόμενους, επιχειρήσεις που πλήττονται

Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων και έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός  Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης,
Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, θα υπάρξει αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και δόσεων.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης οριστικοποίησε τα μέτρα για τους ελ. επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους θα υπάρξει αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα.
Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους.
Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι θα ανασταλεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, αλλά και των ρυθμίσεων που λήγουν τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Γεωργιάδης: Έρχεται σοκ ρευστότητας στην οικονομία

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε «σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». «Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε πως «χάρη στις αποφάσεις της ΕΕ η χώρα έχει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας».

Α.Γεωργιάδης: Βλάπτουν τη χώρα τα fake news για capital controls

SHARE