Σταικούρας: Αίρονται σύντομα οι περιορισμοί αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη  στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε, βελτιώνοντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό. Φαίνεται ότι αυτό ή τον επόμενο μήνα θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα ενισχύσει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα».

«Η ουσία δεν είναι η τράπεζα, είναι η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο Υπουργός και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μια μικρή επιχείρηση λέει θέλω να επενδύσω και δεν έχω λεφτά. Θα πρέπει το κράτος να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία υποεκτελούνται, θα πρέπει να εκτελέσουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πρέπει το κράτος να πληρώσει αυτά που χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα, άρα να δώσει έμμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, και το σημαντικότερο θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν ξανά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

SHARE