Στα ύψη τις τιμές των μετάλλων από την ενεργειακή κρίση

Η τιμή του χαλκού ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια τον τόνο αυτή την εβδομάδα,  ο ψευδάργυρος πραγματοποίησε άλμα πάνω από 10% την Παρασκευή σε υψηλό 14 ετών και το αλουμίνιο κινείται σε υψηλά 13 ετών. 

 

Copper trades in steep backwardation as global inventories plunge

Η κρίση των μετάλλων -ως απόρροια των μειωμένων αποθεμάτων, της υψηλής ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους- επεκτείνεται από την Κίνα έως την Ευρώπη, συνιστώντας ακόμη μία αιτία αύξησης του πληθωρισμού.

 

The LMEX Index is within a whisker of setting a record

Η Nyrstar, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ψευδάργυρου, ανακοίνωσε την περικοπή κατά 50% της παραγωγής στα τρία ευρωπαϊκά μεταλλουργεία, επικαλούμενη την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, μια εξέλιξη που καθιστά οικονομικά ασύμφορη τη λειτουργία της. 

Μπορεί η προσοχή μας να είναι στραμμένη στη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι τιμές φυσικού αερίου, άνθρακα και ρεύματος χτυπούν αλλεπάλληλα ρεκόρ, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Κίνα. 

Οι τιμές εισαγωγών για τα εργοστάσια της χώρας εκτινάχθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 26 ετών, πυροδοτώντας ένα μπαράζ ανατιμήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. 

Την ίδια ώρα, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ζήτηση για μέταλλα και ενέργεια είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο ετών, επιτείνοντας τις πιέσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και ωθώντας προς τα ύψη τις τιμές. 

SHARE