Κομισιόν: 32 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα 750 δισ. (επιδοτήσεις και δάνεια) το πακέτο

(UPD 2) Με ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε σήμερα ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας εξαιρετικού χαρακτήρα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Βλέπουμε εν δυνάμει μία ριζική μεταβολή στην ευρωπαϊκή μακροοικονομική πολιτική…Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο», σχολίασε ο συμπροεδρεύων της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Φιλίπ Λάμπερτς.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας από κοινού με την Γαλλία μία σημαντική αλλαγή του δόγματος: στην κοινή τους πρόταση, Παρίσι και Βερολίνο υποστήριξαν ένα πρόγραμμα ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω ενός μηχανισμού αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους, μία ιδέα προς το την οποία μέχρι στιγμής το Βερολίνο τηρούσε απολύτως εχθρική στάση.

Ομως, η ομόφωνη έγκριση του προγράμματος ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ηδη πριν από την πανδημία, οι 27 είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν τον Φεβρουάριο για τον πολυετή (2021-2027) ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1.000 δισεκατομμυρίων.

Η οικονομική καταιγίδα που ακολούθησε δεν οδήγησε σε προσέγγιση των θέσεων του Βορρά και του Νότου της Ενωσης, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι οι περισσότερο πληγείσες από την κρίση της πανδημίας.

Τα δύο στρατόπεδα διαμορφώθηκαν εκατέρωθεν μίας νέας διαχωριστικής γραμμής. Οι υπερασπιστές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να χορηγηθεί μόνο μέσω δανείων τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Το αντίπαλο στρατόπεδο θεωρεί ότι η στήριξη πρέπει να έρθει υπό μορφήν επιχορηγήσεων αποκλειστικά.

Το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτελεί συγκερασμό των δύο απόψεων και κατά την έννοια αυτή δεν είναι «copy-paste» της γαλλο-γερμανικής πρότασης, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

Το ποσόν που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι όροι χορήγησής του, μένει να οριστικοποιηθούν και εξαρτώνται από την ικανότητα δανεισμού των Βρυξελλών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να αυξήσει στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος τους ίδιους πόρους, έναντι το 1,2% που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν.

Ντομπρόβσκις (Κομισιόν): Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση, κανείς δεν θα μείνει πίσω

Τη βεβαιότητα ότι με το οικονομικό πακέτο που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ θα καταφέρει να περάσει την κρίση εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την οικονομία, Valdis Dombrovskis.
«Το αναπτυξιακό μας πακέτο θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει σε ένα πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον για να βοηθήσει την επόμενη γενιά.
Όπως είπε η Ursula von der Leyen «αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης, η προθυμία μας να δράσουμε πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι».
Αλληλεγγύη, αντοχή, συνοχή: οι τρεις κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν την Ευρώπη στην ανάκαμψη.
Αυτό το πακέτο είναι πολύπλευρο και περιεκτικό ως προς τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη – μέλη για να επιτύχουν την καλύτερη ανάκαμψη.
Αυτό το πακέτο μέτρων διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω» υποστήριξε ο Dombrovskis, τονίζοντας ότι «οι οικονομίες μας είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ».
«Χάρη στο νέο χρήμα, θα ενισχύουμε τις επενδύσεις σε μαζική κλίμακα σε βιώσιμους και καινοτόμους τομείς και θα τονώσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα μας.
Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε μια πρωτόγνωρη κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Γερμανία για Ταμείο Ανάκαμψης: Χαιρόμαστε που η Κομισιόν έλαβε υπόψη της τη γαλλογερμανική πρόταση

Την ικανοποίηση της για την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση.
«Χαιρόμαστε που η Κομισιόν έλαβε υπόψη της τη γαλλογερμανική πρόταση» σχολίασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε σήμερα (27/5/2020).

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Ικανοποιημένα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το πακέτο της δημοσιονομικής τόνωσης.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πακέτο, που αποτυπώνει, μεταξύ άλλων και την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας.

Κόντε (Ιταλία): Θετική ένδειξη από τις Βρυξέλλες, το Ταμείο Ανάκαμψης – Κινείται στην κατεύθυνση της Ιταλίας  

Την ικανοποίηση του για την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Εξαιρετικό βήμα από τις Βρυξέλλες, κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση που υπέδειξε η Ιταλία» αναφέρει ο Conte σε ανάρτηση του στο twitter και επισημαίνει «500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια είναι ένας επαρκής αριθμός.
Τώρα ας επιταχύνουμε τη διαπραγμάτευση και να απελευθερώσουμε τους πόρους σύντομα».
Την πρόταση της Κομισιόν καλωσόρισε και η ισπανική κυβέρνηση.

Συμφωνία στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου;

Χθες, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου της ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάρος Σέφκοβιτς, εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, ζήτησε ταχεία πολιτική συμφωνία κατά την διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής της 18ης Ιουνίου.

Εξάλλου, από την στιγμή που ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021, θα χρειασθεί να βρεθεί λύση ώστε η χρηματοδότηση για την στήριξη των οικονομιών που απειλούνται με ύφεση να είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο.

Ο επόμενος προϋπολογισμός οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στις πολιτικές δεσμεύσεις της Κομισιόν που έχει θέσει την ψηφιακή οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της ανάπτυξης της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις και λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό, και κυρίως από την Κίνα.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.

Η Κομισιόν έχει επίσης εγκρίνει το ποσόν των 2.130 δισεκατομμυρίων σε κρατικές επιδοτήσεις από την έναρξη της κρίσης για την στήριξη των επιχειρήσεων. Το ήμισυ έχει αποδεσμευθεί από την Γερμανία.

upd: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019. Αντιστοίχως η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA και επικαλείται το Spiegel αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από μια γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα τακτικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα τη νέα πρόταση για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης.