Οργή Σόιμπλε για τα σχέδια Γιούνκερ να καταργήσει αναδρομικά την ελληνική συνδρομή στα επιδοτούμενα έργα


juncker-schaeuble(upd) Προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία η χώρα θα μπορεί να λαμβάνει πιο εύκολα ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ανακουφίσει την Αθήνα καταργώντας αναδρομικά την ελληνική συνδρομή στα επιδοτούμενα από την ΕΕ αναπτυξιακά έργα, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε μια απόφαση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα, τονίζει το Spiegel, ενώ προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου δύο δισεκ. ευρώ.

Μέχρι τώρα οι χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων για το έργο αυτό με δικούς τους πόρους.

Έντονη δυσαρέσκεια Σόιμπλε

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτή η προοπτική έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του.

Η δυσαρέσκεια διογκώνεται, γιατί κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανονισμοί για την Ελλάδα. Καταρχήν, θα επιστραφεί στη χώρα το ποσό από τη χρηματοδότηση που παρακρατά η ΕΕ ως ένα είδος εγγύησης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Κατά δεύτερον, η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 ξεκινά με ένα «δώρο» προς την Ελλάδα: Για τα έτη 2015 και 2016 θα επισπευσθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας για αναπτυξιακά έργα. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχει χρόνος για να γίνει ενδελεχής έλεγχος για το εάν οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν με σωστό τρόπο. Στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έθεταν μετ΄ επιτάσεως σχετικές ερωτήσεις και σημείωναν ότι τα σχέδια της Κομισιόν δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν ωστόσο δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται. Σε ερώτηση του SPIEGEL ONLINE δόθηκε η απάντηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά τους πόρους».

SHARE