Έκκληση για δραστικό κούρεμα-Απομείωση 50% προωθούν ΕΚΤ – ΔΝΤ

Το σημερινό Eurogroup και οι πιθανότητες ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου. «Έκκληση για δραστικό κούρεμα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα σημειώνει: «Παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας υπάρχουν νέα σχέδια για ένα εκτεταμένο κούρεμα για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές να περικόψουν το χρέος στο μισό. Κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν στην SZ ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις. Θεωρείται όμως σχεδόν απίθανο μέσα στο άμεσο διάστημα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο διάσωσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους διότι αυτό θα κόστιζε δις στη Γερμανία. Αντ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να μειωθούν τα επιτόκια για τις πιστώσεις στην Αθήνα.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. «Η κρίση έχει τεράστιες συνέπειες για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο το μήνα Οκτώβριο χάθηκαν 50.473 θέσεις εργασίας, σχεδόν 1.630 θέσεις την ημέρα. Αυτή είναι η πιο δραστική αύξηση από τότε που ξεκίνησε η ύφεση πριν από πέντε χρόνια. Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν μετά το τέλος της σεζόν».

Ο καθένας βοηθάει όπως μπορεί

«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, η οποία γράφει: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».

Η ολλανδική DeTelegraaf γράφει: «Θα έπρεπε να διερωτηθεί κανείς εάν δεν θα ήταν προτιμότερο να κλείσει κανείς την κάνουλα. Εάν ένας δανειζόμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, δεν μπορεί κανείς να του δίνει τυφλά και άλλα χρήματα. Τα επιχειρήματα για περαιτέρω πληρωμές προς την Αθήνα θα πρέπει να είναι πολύ πειστικά διότι η υποστήριξη της κοινωνίας για ακόμα περισσότερα δώρα στους Έλληνες, δικαιολογημένα, έχει υποχωρήσει πάρα πολύ».

Τέλος, ένα μη γερμανόφωνο σχόλιο. Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρεται στη διάσωση της Κύπρου: «Οι λεπτομέρειες για τη βοήθεια προς την Κύπρο δεν είναι ακόμα γνωστές. Υπολογίζεται ένα ποσό μεταξύ 14 και 17 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 80% του ΑΕΠ. Αναλογικά είναι η μεγαλύτερη βοήθεια την οποία η ΕΕ προσέφερε μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές όμως έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς η Κύπρος θα αποπληρώσει ποτέ ένα τόσο μεγάλο ποσό».

DW

Spiegel: Σχέδιο με «κούρεμα» χρέους 50% προωθούν ΕΚΤ – ΔΝΤ- ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΟΙΜΠΛΕ

Νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, προωθούν η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τοΔΝΤ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Ηλεκτρονική προδημοσίευση άρθρου από το περιοδικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα,  αναφέρει, «στη μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%». Διευκρινίζεται, πάντως ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Spiegel, ΕΚΤ και ΔΝΤ «θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση».

Όπως εξάλλου αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ’εντολή της καγκελαρίου Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.

«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», εξηγεί το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».

SHARE