Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων; Την Πέμπτη κρίνονται τα πάντα…

0,,17995332_303,00

Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα η ερχόμενη Πέμτπτη 22 Ιανουαρίου όταν και συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αγωνία …στο “κόκκινο” για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα την πιστωτική χαλάρωση που ετοιμάζει για την ζώνη του ευρώ.

Την ώρα που η ευρωζώνη αναμένει να …ρίξει χρήμα στην αγορά ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, στην Ελλάδα η αγωνία είναι …διπλή καθώς η χώρα μας ενδέχεται να μην είναι μέρος των αποφάσεων για την αγορά κρατικού χρέους από τις Κεντρικές τράπεζες.

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η απροθυμία του Βερολίνου να αναλάβει αλληλέγγυα την ευθύνη για  τον δανεισμό τραπεζών σε χώρες με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, των οποίων τα κρατικά  ομόλογα εξομοιώνονται με «σκουπίδια».

 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Μάριο Ντράγκι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα επαναλαμβάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους.

Οι FT σημειώνουν ότι μολονότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν είναι ακόμα γνωστές, ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ αναμένεται να υποχωρήσει μπροστά σε όσους έχουν αμφιβολίες είναι το να υποχρεώσει τελικά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τις απώλειες για το εθνικό τους χρέος.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να συμμετέχει με την αγορά των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Οι διαμορφωτές γνώμης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες με αξιολόγηση «junk» να αγοράσουν ομόλογα επιμένοντας ότι θα μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο αν οι χώρες τους παραμένουν στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμα, όμως, και αυτό το βήμα πίσω από τον Ντράγκι, σύμφωνα με τους FT, δεν αναμένεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν, ο οποίος επιμένει ότι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς εθνική ευθύνη για τις τυχόν απώλειες θα αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε κατευναστικά για τους Γερμανούς φορολογούμενους που φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που οι ίδιο αντιμετωπίζουν ως ανηθικότητα εκ μέρους άλλων κρατών μελών. Οι προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελλνικού χρέους, θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες αυτές.

Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό Spiegel γράφει τα εξής: 

Η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολλόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτούνται.

Τη δήλωση αυτή παραχώρησε στο  γερμανικό περιοδικό ο Klaas Knot, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως το Spiegel δεν είναι ούτε κάποιο τυχαίο περιοδικό, ούτε θα έγραφε τα παραπάνω χωρίς να έχει την συγκεκριμένη πληροφόρηση από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το …”κλειδί” στην υπόθεση αυτή είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η Α. Μέρκελ άλλωστε.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν πως η ποσοτική χαλάρωση (αν αποφασιστεί) θα ισχύσει τελικά και για την Ελλάδα καθώς όπως λένε «θα ήταν παράλογο»  ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης «να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει».
Οι πληροφορίες που έρχονται όμως μετά την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. ‘Ανχελας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι είναι μάλλον αποθαρρυντικές. Στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα σταθεροποίησης ,δηλαδή το γνωστό μας μνημόνιο.
 
Την Πέμπτη τα σπουδαία…
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε το “πράσινο φως” στη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που συμπεριλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων. Σε απόφαση του μετά την προσφυγή των Γερμανών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε νόμιμο «επί της αρχής» το πρόγραμμα της ΕΚΤ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, τονίζει ο διοικητής Mario Draghi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

«Η «χαλαρή» νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη και το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να την εφαρμόσει», αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«Απαραίτητο» και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία «επί της αρχής» κρίνει ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Πρόκειται για την πολύκροτη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στη Γερμανία, όταν αρκετά φυσικά πρόσωπα – εκ των οποίων και βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης – προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης υποστηρίζοντας πως η περιβόητη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σωθεί το ευρώ και το συνεπακόλουθο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (που αποφασίστηκε το 2012, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε) ήταν παράνομο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε σήμερα ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ένας από τους γενικούς εισαγγελείς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Pedro Crus Villalón, εξέδωσεπροσωρινή απόφαση βάσει της οποίας το πρόγραμμα «επί της αρχής» είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όπως σχολιάζουν οι Financial Times: «Είναι πολύ σπάνιο η θέση του γενικού εισαγγελέα να διαφέρει από την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»

Στην σχετική ανακοίνωση, ο κ. Villalón αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει «ευρεία ευχέρεια» στη δημιουργία πλαισίου και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης» και υποστήριξε πως κατά συνέπεια τα δικαστήρια «πρέπει να λειτουργούν με μεγάλη προσοχή όταν αναθεωρούν τη δραστηριότητα της ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν την αρτιότητα γνώσεων και την εμπειρία που έχει η ΕΚΤ σε αυτό τον τομέα».

Παρόλα αυτά, δηλώνει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ αποτελεί «αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής» το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς. «Έτσι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΟΜΤ, η ΕΚΤ πρέπει – εάν το πρόγραμμα θέλει να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μέτρου νομισματικής πολιτικής – να μην εμπλακεί άμεσα σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζεται στο εν λόγω κράτος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρει ότι η «ΕΚΤ πρέπει να αναφέρει πλήρως τους λόγους που οδήγησαν στην υιοθέτηση του αντισυμβατικού μέτρου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις έκτακτες συνθήκες που δικαιολογούν το μέτρο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στο δελτίο Τύπου της 6ης Σεπτεμβρίου του 2012, εάν πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις».

SHARE