ΣΟΥΔΑΝ-Πραξικόπημα: Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των μεταβατικών αρχών του Σουδάν συνελήφθησαν νωρίς το πρωί σήμερα από τους στρατιωτικούς. Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ανακοίνωσε τη διάλυση της πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τρεις διαδηλωτές, υποστηρικτές της πολιτικής διακυβέρνησης, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά στρατιωτών στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Ιατρών, ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο.

Το συνδικάτο ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες μετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

ΟΗΕ: Να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού του Σουδάν και όλων των άλλων αξιωματούχων που συνελήφθησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό.
“Καταδικάζω το εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν. Ο πρωθυπουργός Χάμντοκ και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός του Συνταγματικού Χάρτη προκειμένου να προστατευθεί η πολιτική μετάβαση που κερδήθηκε με τόσο κόπο. Ο ΟΗΕ θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στον λαό του Σουδάν”, ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλων μελών της κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους μετά τη διάλυση από τον στρατό της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.
“Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν αμέσως ελεύθερους εκείνους που παράνομα συνέλαβαν”, ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Χάμντοκ συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία μετά την άρνησή του να εκδώσει δήλωση υποστήριξης στην κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, που προφανώς εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο υποστηρικτών του Χάμντοκ.
Ο Μπορέλ προειδοποίησε πως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να γίνει σεβαστό και πως η βία και η αιματοχυσία πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος.
“Οι ενέργειες του στρατού αποτελούν προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ κάλεσε όσους διαταράσσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στην υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση να συνεχίσει την εργασία της.
Η Γερμανία “καταδίκασε ρητά” την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν που “πρέπει να σταματήσει αμέσως” προκειμένου να επιτραπεί να συνεχιστεί “μια ειρηνική πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία” σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
“Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν προκαλούν θλίψη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας σε “διάλογο”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτικών μελών της κυβέρνησης.

Η Αφρικανική Ένωση καλεί σε διάλογο πολιτικούς και στρατιωτικούς

Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε για “άμεση επανέναρξη” του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν αφού οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό.
“Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, έμαθε με μεγάλη ανησυχία τη σοβαρή εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν”, αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος καλεί για την “άμεση επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς” που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.
“Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι ο μοναδικός κατάλληλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας και τη δημοκρατική μετάβασή της”, προσθέτει ο παναφρικανικός οργανισμός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν “βαθιά ανησυχία”, προειδοποιώντας πως “κάθε αλλαγή της μεταβατικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια”.

Η Αφρικανική Ένωση είχε αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν τον Ιούνιο του 2019, μετά την πτώση του Όμαρ ελ-Μπασίρ, προτού το δεχθεί και πάλι στους κόλπους της τρεις μήνες αργότερα.

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Τι συμβαίνει στη χώρα – Ο στρατός πυροβολεί εναντίον των διαδηλωτών

SHARE