Σωτήρης Τσιόρδας: Μία στις 100.000 η περίπτωση θρόμβωσης από το AstraZeneca

“Στο χειρότερο σενάριο” τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 φτάνουν έως και το 69%.

Με σημαντικές πληροφορίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: “Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας”.

Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας –όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Για τα self-test, ο καθηγητής είπε ότι δεν διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και μόνο το 25% των περιστατικών να απομονωθεί, τότε θα υπάρχει όφελος.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί αλλά σημείωσε ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Συνεχίζεται η έρευνα για την προέλευση και επιδημιολογία του ιού

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., πρόσθεσε.

Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο καθηγητής έκανε μνεία και στο παράνομο εμπόριο ζώων στην ανατολική Ασία από όπου έχουν έρθει «πολλοί επιδημικοί ιοί» ενώ είπε πως η έρευνα στην πανίδα θα συνεχιστεί.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται και για μία σειρά άλλων ιολογικών δεικτών, όπως το ποσοστό λοιμώξεων σε ασυμπτωματικούς (30%) ή η μεταδοτικότητα από ασυμπτωματικούς, σε σχέση με συμπτωματικούς φορείς (75%), μεγέθη που παρέθεσε επισημάινοντας πως ενέχουν αβεβαιότητα.

 

SHARE