Sonae Sierra: Καθαρά Κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018

Η Sonae Sierra κατέγραψε Καθαρά Κέρδη ύψους €15,3 εκατομμυρίωνκατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, έναντι €15,9 εκατομμυρίων που σημειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, εξαιτίας των χαμηλότερων κερδών από τις πωλήσεις επενδύσεων το 2018.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) έφθασαν στα €27,0 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 8% έναντι του προηγούμενου έτους, λόγω της βελτιωμένης απόδοσης του χαρτοφυλακίου στην Ευρώπη και της αύξησης του κύκλου εργασιών και των περιθωρίων στην παροχή Υπηρεσιών.

Τα Άμεσα Αποτελέσματα αυξήθηκαν στα €17,0 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 12,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2017. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τα υψηλότερα προ τόκων και φόρων κέρδη (EBIT) και τα καλύτερα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Τα Έμμεσα Κέρδη διαμορφώθηκαν στα –€1,6 εκατομμύρια, δηλαδή σε επίπεδα κατά €2,4 εκατομμύρια χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των χαμηλότερων κερδών από τις πωλήσεις επενδύσεων. Το ποσό που καταγράφηκε το 2017 αφορά σε αναπροσαρμογή της τιμής του εμπορικού κέντρου Le Terrazze.

Βελτίωση στην απόδοσης λειτουργίας των Εμπορικών Κέντρων: οι πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν συνολικά κατά 5,2% (εξαιρουμένου του FX) και κατά 5,4% στο χαρτοφυλάκιο της Ευρώπης έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2017, με εντυπωσιακή άνοδο 17,6% στην Ισπανία (εξαγορά του εμπορικού κέντρου Area Sur τον Ιούνιο του 2017) και με αύξηση 4,8% στην Πορτογαλία, χάρη στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ήταν νωρίς, αλλά και στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη. Στη Ρουμανία, οι πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 6,4% σε απόλυτες τιμές, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιτυχίας του ParkLake. Οι πωλήσεις των μισθωτών αναρριχήθηκαν και στη Βραζιλία κατά 4,8% σε ρεάλ Βραζιλίας.

Το ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε ελαφρώς στο 95,6%, καταγράφοντας πτώση κατά 0,7 μονάδες έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2017, λόγω μικρών αλλαγών σε όλο το εύρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου. Στην Ευρώπη, το ποσοστό πληρότητας διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερό στο 96,5%, με άνοδο κατά 0,8 μονάδες βάσης στο 99,1% στην Πορτογαλία. Στη Βραζιλία, το ποσοστό πληρότητας καταστημάτων μειώθηκε από 94,3% σε 92,7%.

Συνολικά, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,1%, σημειώνοντας άνοδο 2,8% στην Ευρώπη και 4,3% στη Βραζιλία (σε ρεάλ Βραζιλίας), ξεπερνώντας τον μέσο πληθωρισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο και στις δύο αγορές.

Όπως δήλωσε ο κ. Fernando Guedes de Oliveira, Διευθύνων Σύμβουλος της Sonae Sierra«οι πρώτοι τρεις μήνες του 2018 επιβεβαιώνουν την τάση ανάκαμψης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η εταιρεία κατέγραψε πολύ θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, αυξήσαμε τα έργα της εταιρείας που βρίσκονται υπό εξέλιξη, υπογράφοντας μια συμφωνία κοινοπραξίας  για την εμπορική ζώνη της Πάρμας στην Ιταλία, και ενισχύσαμε περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχουμε».

Ενεργή υλοποίηση της στρατηγικής ανακύκλωσης κεφαλαίου

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, εξακολούθησε να αναπτύσσεται η στρατηγική ανακύκλωσης κεφαλαίου της Sonae Sierra. Σε επίπεδο εξαγορών, η ORES Socimi, το επενδυτικό σχήμα της Sonae Sierra με την ισπανική εταιρεία Bankinter, προέβη στην εξαγορά δύο οικοπέδων στην Ισπανία, τριών αστικών κτιρίων στην Πορτογαλία που εκμισθώνονται σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου Continente –στη Σεσίμπρα, τη Λόυρες και τη Σίντρα– και τεσσάρων κτιριακών μονάδων στο εμπορικό κέντρο LeiriaShopping.

Το χαρτοφυλάκιο Sierra Fund ολοκλήρωσε την εξαγορά της Υπεραγοράς στο εμπορικό κέντρο Valle Real.

Τον Ιανουάριο, η Sierra Portugal Fund προέβη σε πώληση της μετοχικής της θέσης στη SerraShopping σε μια νέα κοινοπραξία (5% / 95%) μεταξύ της Sonae Sierra και της Armórica Portugal.

Έργα υπό εξέλιξη και επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Τα έργα της εταιρείας που βρίσκονται υπό εξέλιξη περιλαμβάνουν τα εξής: Jardín Plaza Cúcuta (Κολομβία), πρόγραμμα αστικής ανάπλασης στη Νυρεμβέργη (Γερμανία), Εμπορικό Κέντρο Zenata (Μαρόκο), McArthurGlen Designer Outlet Málaga (Ισπανία), νέα εμπορική ζώνη στην Πάρμα (Ιταλία) και επέκταση του NorteShopping και του Centro Colombo στην Πορτογαλία.

Το 2018 ανακοινώθηκε ένα νέο έργο στην Πάρμα της Ιταλίας και οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη αρχίσει. Το έργο, το οποίο υλοποιείται από κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή 50/50 μεταξύ της Sonae Sierra και της Impresa Pizzarotti & c. S.p.A, προβλέπει την επένδυση περίπου €200 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη έργου αστικής ανάπλασης και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και πάρκου καταστημάτων λιανικής με συνολική μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 74.000 τετραγωνικών μέτρων και με 170 καταστήματα.

Οι εργασίες κατασκευής του McArthurGlen Designer Outlet Malaga (Ισπανία) έχουν ήδη αρχίσει.

Το έργο, που πραγματοποιείται από κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή 50/50 μεταξύ της McArthurGlen και της Sonae Sierra, αντιστοιχεί σε επένδυση €140 εκατομμυρίων, με την οποία θα δημιουργηθούν νέοι χώροι συνολικής έκτασης 30.000 τετραγωνικών μέτρων για καταστήματα λιανικής. Το έργο θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες από 170 δυναμικές μάρκες συγκεντρωμένες σε έναν χώρο.

Η Sonae Sierra και η Central Control ξεκίνησαν, επίσης, εργασίες κατασκευής στο Jardín Plaza Cúcuta. Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ και η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα φθάνει στα 43.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018.

Έχουν ήδη αρχίσει τα έργα για την επέκταση του NorteShopping, η οποία θα προσθέσει περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στην υπάρχουσα μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια των 54.618 τετραγωνικών μέτρων, μέσα από μια επένδυση της τάξης των €72 εκατομμυρίων.

Σε επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Sonae Sierra υπέγραψε συνολικά 77 νέες συμβάσεις: 72 συμβάσεις Υπηρεσιών Ανάπτυξης, 3 συμβάσεις Διαχείρισης Ακινήτων, και 2 συμβάσεις Διαχείρισης Επενδύσεων, συνολικής αξίας περίπου €5,2 εκατομμυρίων. Επιπλέον, μετά τις πρόσφατες πωλήσεις στην Πορτογαλία, ανανεώθηκαν 3 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας €1,8 εκατομμυρίων.

Καθαρή Αξία Ενεργητικού (ΚΑΕ) και Χρηματοοικονομικοί Δείκτες

Η Sonae Sierra υπολογίζει την ΚΑΕ της εταιρείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε Μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα). Βάσει αυτής της μεθόδου, στις 31 Μαρτίου 2018 η ΚΑΕ της Sonae Sierra διαμορφώθηκε στα €1,4 δισεκατομμύρια. Αυτή η αξία συμφωνεί με το ποσό των €1,4 δισεκατομμυρίων που καταγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου  2017, καθώς τα καθαρά κέρδη της περιόδου αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις δυσμενείς συνέπειες της υποτίμησης του ρεάλ Βραζιλίας στα αποθεματικά.

Η Sonae Sierra διατήρησε τη συντηρητική μακροπρόθεσμη στρατηγική της σε επίπεδο χρηματοδότησης και αντιστάθμισης κινδύνου. Η κεφαλαιακή διάρθρωση της Εταιρείας ενισχύεται από τη μέση διάρκεια των οφειλών που διαμορφώνεται στα 3,8 έτη, με αντιστάθμιση του κόστους των επιτοκίων για ποσοστό 39% των οφειλών.

Η Sonae Sierra εξακολουθεί να ωφελείται από τις καλές δυνατότητες πρόσβασης στη χρηματοδότηση του χρέους. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία αναχρηματοδότησε το ομολογιακό δάνειο και το χρέος της για ορισμένα εμπορικά κέντρα για ποσό συνολικής αξίας €475 εκατομμυρίων.

Το μέσο κόστος δανεισμού της Sonae Sierra είναι κατά 0,5 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με το 2017 και διαμορφώνεται σήμερα σε 3,3%.Αν εξαιρεθεί η Βραζιλία, το μέσο κόστος δανεισμού μειώθηκε στα 2,7%, κυρίως λόγω της αναχρηματοδότησης του ομολογιακού δανείου τον Ιανουάριο με χαμηλότερα επιτόκια.

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν τη συνετή και σταθερή στάση της Εταιρείας και αποτυπώνουν τον ισχυρό ισολογισμό της.

SHARE