Σκάνδαλο Novartis: Στη Δημοκρατία δεν φοράμε κουκούλες – Bankwars 2018

Με αφορμή τις εξελίξεις με τους “κουκουλοφόρους” μάρτυρες Σαράφη και Κελέση που έχουν αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό, επαναλαμβάνουμε σήμερα δύο δημοσιεύματα – απόψεις του bankwars.gr στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2018. Είναι…σαν να γράφτηκαν σήμερα.

7/2/2018

Novartis: Κουκουλοφόροι μάρτυρες αλλά και κουκουλοφόροι δημοσιογράφοι;

Κατ΄αρχήν, σκάνδαλο Novartis υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Χρηματισμός άμεσος για συνταγογραφήσεις ή έμμεσος με δωράκια – ταξίδια – διαφημίσεις σε “φίλους” δημοσιογράφους – εκδότες της “παρέας”, επίσης υπάρχει. Όπως υπάρχουν και δωράκια, μικρά ή μεγαλύτερα σε ορισμένα  μεσαία στελέχη υπουργείων ή Οργανισμών, προκειμένου να “πατεντάρονται” κάποιες διατάξεις που τελικά υπογράφονταν από το εκάστοτε υπουργό.

Προσωπικά, στα τόσα χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας – και μάλιστα ορισμένες φορές σε διευθυντικές θέσεις – δεν είχα την…τιμή ούτε για ένα ευρώ από τις διαφημίσεις τους και τα συνέδριά τους, ούτε για ένα …ταξιδάκι αναψυχής στις εγκαταστάσεις της …κυρίας Novartis.

Δικαιούμαι λοιπόν να πω την άποψή μου, χωρίς φόβο, μην και βρεθώ σε καμιά λίστα που βγήκε ή θα βγει (το ίδιο ισχύει και για το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου μοιράστηκαν στον τύπο ουκ ολίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ).

Είμαι, κάθετα που λένε κάποιοι φίλοι, αντίθετος με την έννοια “προστατευόμενος μάρτυρας”. Πρόκειται για μία …αμερικανιά, που στις αχανείς ΗΠΑ μπορεί να τύχει επιτυχημένης εφαρμογής, αλλά στη Ελλάδα, που …ένα χωριό είμαστε, δεν έχει τύχη. Απλά, γιατί γνωριζόμαστε και ήδη, όπως θα παρατηρήσατε, “φωτογραφίζονται” στα social media πρόσωπα που φέρονται να είναι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην υπόθεση Novartis. Σε λίγο καιρό, θα τους …κρεμάσουν στα μανταλάκια και αυτούς, όπως έκαναν με τους “κατηγορούμενους”, που βάσει της δικογραφίας, υπάρχουν ενδείξεις πως …τα πήραν.

Αντίθετος με την έννοια “προστατευόμενος μάρτυρας”, ειδικά όταν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, είμαι επίσης για λόγους δημοκρατίας. Σε ένα πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς, ο καταγγέλλων πολίτης, οφείλει να παρουσιάζεται με το πρόσωπό του, όχι με κουκούλα!

Το ποιός λέει τι, έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου η αξιοπιστία να “βαθμολογείται” και να κρίνεται από την κοινή γνώμη. Ποικίλα συμφέροντα, ανταγωνιστών ή κρατικών, ημικρατικών και …παρακρατικών παραγόντων, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει στη περίπτωση του “κουκουλοφόρου μάρτυρα”…..

 

Novartis: Κουκουλοφόροι μάρτυρες αλλά και κουκουλοφόροι δημοσιογράφοι;

 

8/2/2018

Σκάνδαλο Novartis: Τι κρύβουν, ποιούς “αθωώνουν” οι “κουκουλοφόροι Μεσσίες” – Ο χορός των δισ. στα φάρμακα με θύμα τους πολίτες

Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες, ο …Σαράφης και η Κατερίνα που η πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζει σαν να πρόκειται για  …Μεσσίες (Σ.Σ.ωραίος ο τίτλος του ΕΘΝΟΥΣ “μην πυροβολείτε τον μάρτυρα”) και η πλευρά των “κατηγορουμένων” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει (Σ.Σ. ωραίος ο τίτλος του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ “κουκουλοφόροι της συμφοράς), είναι το “αλατοπίπερο και η ρίγανη” που βάζουν απλόχερα τα κόμματα στην σάπια “μπριζόλα”, (σ.σ. Τσικνοπέμπτη σήμερα) προκειμένου να την καταναλώσει ο πολίτης  αδιαμαρτύρητα.

Σεφ από το εξωτερικό, μαζί με τους βαστάζους βοηθούς τους στην Ελλάδα και τις πρόθυμες …λατζέρισσες του “μαγειρείου”, έχουν αναλάβει τη δουλειά.

Στόχος όλων, ο εξής ένας: Να φάει ο λαός τη σάπια μπριτζόλα!

Κυρίες και κύριοι, 

Οι φαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 1,278 δισ. Ευρώ το έτος 2000.

-Το 2004, έφτασαν στα 2,430 δισ. Ευρώ.

-Το 2005, έφτασαν στα 2,870 δισ. Ευρώ.

– Το 2006, έφτασαν στα 3,510 δισ. Ευρώ.

– Το 2007, έφτασαν στα 4,440 δισ. Ευρώ.

– Το 2008, έφτασαν στα 4,530 δισ. Ευρώ και το 2009 στα 5,108 δισ. Ευρώ!

Από το 2010 και μετά,  οι δαπάνες άρχισαν να πέφτουν. (Δείτε τον σχετικό πίνακα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής – ΙΚΠΙ)

 

γράφημα

Από τα …χαιλίκια λοιπόν της προ-μνημονιακής περιόδου, περάσαμε στην άλλη πλευρά. Να ψάχνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας ορισμένα φάρμακα από φαρμακείου εις φαρμακείον και όλοι, κυρίως δε οι μη έχοντες, να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, σε μια εποχή μάλιστα που τα εισοδήματα – συντάξεις έχουν υποστεί τεράστια μείωση.

Ευθύνες πολιτικές υπάρχουν. Τις δείχνει ο παραπάνω πίνακας. Αυτές όμως …τις λέμε στα τηλεπαράθυρα. Και ασχολούμαστε, με τα “άκουσα”, “κατάλαβα”, “μου είπαν” των προστατευόμενων μαρτύρων που με λογική μπακάλη προσδιόρισαν στα 50 εκατομμύρια τις μίζες που πήραν (υποτίθεται και μένει να αποδειχθεί) πολιτικά πρόσωπα από τη Novartis.

Σ.Σ1.Αλήθεια, οι άλλες φαρμακευτικές, πολυεθνικές από ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γερμανία…πως πουλούσαν τα προιόντα τους; Με το σταυρό στο χέρι;

Σ.Σ.2: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Χρηματισμός άμεσος για συνταγογραφήσεις ή έμμεσος με δωράκια – ταξίδια – διαφημίσεις σε “φίλους” δημοσιογράφους – εκδότες της “παρέας”, επίσης υπάρχει. Όπως υπάρχουν και δωράκια, μικρά ή μεγαλύτερα σε ορισμένα  μεσαία στελέχη υπουργείων ή Οργανισμών, προκειμένου να “πατεντάρονται” κάποιες διατάξεις που τελικά υπογράφονταν από το εκάστοτε υπουργό. Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί λαδώθηκαν, υπάρχει πολύς δρόμος. Η …μπριτζόλα, είναι σάπια!

Σκάνδαλο Novartis: Τι κρύβουν, ποιούς “αθωώνουν” οι “κουκουλοφόροι Μεσσίες” – Ο χορός των δισ. στα φάρμακα με θύμα τους πολίτες

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE