Σημίτης-Πρόντι για ΕΕ: Αποφασιστικότητα, κοινή οικονομική πολιτική και κοινωνική συνοχή

Η Ευρώπη σήμερα, η Ευρώπη αύριο”, ήταν το θέμα της εκδήλωσης -συζήτησης ανάμεσα στους πρώην πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ιταλίας κ.κ. Κ. Σημίτη και Ρ. Πρόντι. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κώστα Σημίτη και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕΑ. Η συζήτηση διεξήχθη με τη μορφή ερωταπαντήσεων ανάμεσα στους δύο, με την συνδρομή στο πάνελ του ομότιμου καθηγητή, Παναγιώτη Ιωακειμίδη.

Ανοίγοντας ο κ. Σημίτης την εκδήλωση, εξήρε την πολιτική και δραστηριότητα του Ρομάνο Πρόντι καθώς και την συνεισφορά του ως πρωθυπουργού στην Ιταλία και ως προέδρου της Ευρ. Επιτροπής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα σημερινά παγκόσμια προβλήματα – το προσφυγικό, η σχέση με τις ΗΠΑ, ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει με την Κίνα και η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντ. Τράμπ, το ΒΡΕΧΙΤ κ.ά. – απαιτούν από την Ευρώπη να είναι πιο αποφασιστική και πιο συνεκτική, ώστε να επανέλθουν σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική ένωση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η κοινή οικονομική πολιτική και η κοινωνική συνοχή, ενώ προέβλεψε ότι σύντομα το ευρώ θα εξισωθεί με το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα, και αυτό είναι το ισχυρό όπλο της Ευρώπης.

Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Σημίτη πώς βλέπει το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Πρόντι απάντησε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το μέλλον της δημοκρατίας. Επεσήμανε ακόμη, ότι το πρόβλημα στη πατρίδα του, την Ιταλία, δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ήταν επίτροπος επί προεδρίας Πρόντι στην Κομισιόν, οι πρώην υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς και αρκετά στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη, της Κεντροαριστεράς, τέως και νυν διπλωμάτες.

SHARE