Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit – Χαμηλό δυόμιση ετών “άγγιξε” η στερλίνα

Απόπειρα να πάρει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων και να σταματήσει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία, θα κάνει το απόγευμα της Τρίτης, η βρετανική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απειλεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, εάν αντάρτες βουλευτές του κόμματός του ενώσουν τις δυνάμεις τους με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα των Εργατικών.

Το τελεσίγραφο του Τζόνσον έρχεται καθώς σήμερα επιστρέφουν οι Βρετανοί βουλευτές στο κοινοβούλιο, μετά τη θερινή διακοπή εργασιών. Η Βουλή των Κοινοτήτων αποφασίζει το απόγευμα εάν θα πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit από τον πρωθυπουργό.

Προηγήθηκε η απόφασή του Τζόνσον να ανασταλεί η κοινοβουλευτική περίοδος κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, όταν λήγει η διορία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η ενέργειά του έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Η αβεβαιότητα ρίχνει τη στερλίνα, στο πιο χαμηλό από το 2017, αφότου ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν χάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το Brexit, το απόγευμα της Τρίτης.

Η στερλίνα διολίσθησε κάτω από το $1,20, ένα επίπεδο που δεν είχε δοκιμάσει από τον Ιανουάριο του 2017.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως το βρετανικό νόμισμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1,10 δολάρια εάν οι εκλογές, εάν προκηρυχθούν, θεωρηθούν ως εντολή για άτακτη έξοδο από την ΕΕ.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,5% στα 1,2011 δολάρια, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τα 1,994 δολάρια που είχε αγγίξει προηγουμένως.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, 15-20 βουλευτές του Τζόνσον θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Εργατικούς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Τζόνσον χρειάζεται την υποστήριξη από τα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου, από τις 650 έδρες, για να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Ετοιμος δηλώνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Brexit: Ο Τζόνσον «εκβιάζει» τη Βουλή με πρόωρες εκλογές – Όχι στην καθυστέρηση του Brexit

SHARE