Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο APEC: Όχι στον προστατευτισμό στο εμπόριο

Αιχμές κατά των ΗΠΑ άφησε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από το βήμα της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στο Πορτ Μόρεσμπι, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Σι τόνισε ότι οι πρακτικές του προστατευτισμού αντανακλούν μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση στα εμπορικά ζητήματα και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

«Οι απόπειρες να εγερθούν τείχη και να διαρραγούν στενές οικονομικές σχέσεις αντίκεινται στους νόμους της οικονομίας και στην αίσθηση της ιστορίας. Είναι μια προσέγγιση βραχυπρόθεσμη και καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η παρέμβαση του Σι Τζινπίνγκ γίνεται σε μία περίοδο που Πεκίνο και ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε διένεξη για ζητήματα εμπορίου, ενώ το τελευταίο διάστημα, οι δύο χώρες έχουν επιβάλλει αμοιβαίους τελωνειακούς δασμούς.

«Η ιστορία διδάσκει ότι κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από τη σύγκρουση, είτε παίρνει τη μορφή ενός ψυχρού πολέμου, τη μορφή ενός θερμού πολέμου, ή του εμπορικού πολέμου», σημείωσε ο Σι , επαναλαμβάνοντας την κινεζική θέση.

Ακόμη, ο Σι υπερασπίστηκε το τιτάνιο πρόγραμμα επενδύσεων στην Ευρασία, στους λεγόμενους «δρόμους του μεταξιού».

SHARE