Σφίγγει ο κλοιός για το χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για το τσίπουρο σηματοδότησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης με δήλωσή του σε εκδήλωση αποσταγματοποιών στην Αθήνα. Ο κ. Σταμπουλίδης ενέφερε συγκεκριμένα ότι σήμερα Δευτέρα αποστέλλει τη σχετική Εγκύκλιο για ελέγχους, με στόχο να προστατέψει το παραδοσιακό αυτό προϊόν αλλά και τους καταναλωτές.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα παρακολουθήσει συστηματικά την πορεία και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την εφαρμογή του Νόμου και θα κάνει απολογισμό τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον ΓΓ καταναλωτή, οι κάβες και τα εστιατόρια θα μπορούν να πωλούν το Απόσταγμα των διήμερων, αλλά με παραστατικά οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Σταμπουλίδης είχε αναφέρει ότι από τις 51.000 άδειες που δόθηκαν για μικρής απόσταξης παραγωγή το 93% ήταν για ιδία χρήση και κατανάλωση. Όντως περίπου 2.000 άδειες ήταν για ποσότητες πάνω από 1.000 λίτρα. Κι αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να προστατεύσουν το επώνυμο τσίπουρο και τσικουδιά», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ή θα προστατεύουμε στη χώρα το κάθε εμπορικό σήμα, το branding της χώρας ή καθένας θα παίρνει μια άδεια με πρόσχημα την ιδία κατανάλωση και θα διοχετεύει ό,τι θέλει στην αγορά.»
Είναι επίσης γνωστό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 80% της συνολικής παραγωγής τσίπουρου είναι παράνομα παραγόμενη και διατίθεται χύμα ακόμη και στις λαϊκές αγορές με πολύ χαμηλές τιμές και με αμφίβολη προέλευση και ποιότητα.

SHARE