ΣΕΤΕ: Τι ζητά για την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων

Πλέγμα μέτρων για την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, που επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ χωρίζει τα μέτρα σε άμεσης εφαρμογής και σε μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα μέτρα άμεσης εφαρμογής είναι τα εξής:

-Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας.

-Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, «Σπατόσημο» ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων.

–  Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.

–  Αναστολή ή δραστική μείωση, κατά τουλάχιστον 50%, μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

–   Για τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.

–   Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.

–  Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

   Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προτείνονται εξής:

   Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.

   Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

   Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ…

Τα ποσοστά πληρότητας στα ισπανικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί δραματικά, με κάποια ξενοδοχεία να είναι άδεια, ενώ «δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος στη συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της Ισπανίας CEHAT.

«Μας έχει έρθει ένα τσουνάμι. Μας έχει χτυπήσει ένας μετεωρίτης και πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CEHAT Ραμόν Εσταλέλα στο Reuters, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες και απολύσεις σε ξενοδοχειακούς ομίλους.