Set Up Your Start Up: Μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου «startup» δικηγόρων

bankwars_setupyourstartup

Τον Ιανουάριο του 2012 μια ομάδα δικηγόρων με διεθνή εμπειρία αποφάσισε να ξεκινήσει ένα κύκλο ανοικτών σεμιναρίων για να ρίξει φως με απλή και άμεση γλώσσα σε νομικά ζητήματα γύρω από τις startups.

Η πρωτοβουλία αυτή  που φέρει το όνομα Set up your Start Up ξεκίνησε με πρωτοβουλία της δικηγόρου Χριστίνας Τσάκωνα και την ενεργή υποστήριξη των δικηγόρων Νάγιας Αντωνίου και  Andrew Δημητρίου.

Σύμφωνα με την κ. Τσάκωνα, που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής: «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, διότι διαπιστώσαμε την μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση νέων ανθρώπων που ξεκινούν μια startup εταιρία σε καίρια νομικά ζητήματα. Ως δικηγόρος, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα διεθνές δίκτυο από νομικούς με εξειδίκευση σε θέματα startup εταιριών, διότι θεωρώ ότι με εξαίρεση τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν είναι εύκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι δικηγόροι σε νομικά θέματα που αφορούν startup εταιρίες.»

Με βάση λοιπόν αυτή την στόχευση,  το Set up your Startup αφού ξεκίνησε με ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, την Χίο και την Θεσσαλονίκη  «ταξίδεψε» μέχρι και την Χιλή και το Start-up Chile, ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης της Χιλής για νέους επιχειρηματίες απ’όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010 και έχει ήδη προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό  startups απ’ όλο τον κόσμο κατόπιν επιλογής,  οι οποίες καλούνται σε διάστημα έξι μηνών να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο προϊόν/υπηρεσία με δυνατότητες ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά.

Στις επιλεχθείσες startups παρέχονται βίζα για ένα χρόνο, χώρος εργασίας και διαμονής και το ποσό των 40.000 δολλαρίων, χωρίς παρακράτηση ποσοστού από την εταιρία (equity free seed capital).

Ένα από τα στοιχεία που έχει κάνει το Startup Chile αρκετά δημοφιλές, είναι και οι γέφυρες που έχει αναπτύξει με την Σίλικον Βάλεϊ: στην διαδικασία επιλογής συμμετέχουν ειδικοί από την Σίλικον Βάλεϊ ενώ, μεταξύ άλλων, διοργανώνονται και συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπου νέοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε υποψήφιους επενδυτές.

«Set up your Startup» στην Χιλή 

Ακολουθώντας το «πνεύμα» των προηγούμενων εκδηλώσεων στην Ελλάδα, ομοίως και στην Χιλή έλαβαν χώρα μια σειρά από ομιλίες στις 10 και 11 Απριλίου γύρω από καίρια νομικά ζητήματα που αφορούν νέες επιχειρήσεις όπως: διαδικασία σύστασης εταιρίας σε Αμερική και διεθνώς, μεταφορά έδρας, προσύμφωνα (term sheets), έννοια του convertible note ως μια από τις πρώτες μορφές χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει μια startup.

Επιπλέον, από την κ. Τσάκωνα, δόθηκε μια ομιλία στο Universidad Catolica de Chile (industrial engineering school) στο πλαίσιο του μαθήματος επιχειρηματικότητας Build Your Start Up σε θέματα σύστασης εταιρίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Όσο για τους επόμενους σταθμούς- στόχους του Set up your Startup  η κ. Τσάκωνα λέει χαρακτηριστικά: «Επόμενοι σταθμοί είναι η Γερμανία και η Πολωνία.  Στη Γερμανία, η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ένα Γερμανό δικηγόρο με εξειδίκευση σε ζητήματα νέων εταιριών και συνιδρυτή του Betahaus. Προσωπική μου επιδίωξη, μέσα από την δουλειά μου στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο δικηγόρων με εξειδίκευση σε νομικά θέματα startup εταιριών συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο χώρες της Ευρώπης αλλά και της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά την γνώμη μου να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους νέους επιχειρηματίες στην προσπάθεια αναζήτησή  του κατάλληλου δικηγόρου που θα τους παράσχει καίριες νομικές συμβουλές.»

City Game: Μια ελληνική startup στην Χιλή 

Το Startup Chile, στοχεύοντας να γίνει η επιχειρηματική κοιτίδα της Λατινικής Αμερικής, δέχεται αιτήσεις από φέρελπεις νέους επιχειρηματίες απ όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία επιλογής γίνεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων – είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2011 το πρόγραμμα δέχθηκε 650 αιτήσεις απ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 100 «έκοψαν» το νήμα και κέρδισαν μια συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ανάμεσα στις startups που ήταν παρούσες στις εκδηλώσεις τoυ Set up yourStartup στη Χιλή και οι οποίες επιλέχθησαν και συμμετέχουν  στο πρόγραμμα του Start-up Chile είναι και η City Game μια ελληνική startup, που ξεκίνησε από τους Ιουστίνο Σαρρή και Θωμά Παπασπύρο.

To  City Game είναι ένα social game, το οποίο διαδραματίζεται σε πραγματικές πόλεις. Είναι ένα παιχνίδι με στοιχεία από Monopoly και Cityville και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιεί πραγματικά γεγονότα της πόλης για να «εξελίξει» το παιχνίδι,  επιτρέποντας  στους παίχτες να δρουν μέσα στην πόλη τους σε πραγματικά σημεία.

Σημειώνεται, ότι και η Babelverse μια startup που ξεκίνησε από την Ελλάδα, με τη συμμετοχή της το 2010 στο Startegy και εν συνεχεία στο   StartUp Weekend,  τον  Νοέμβριο του 2010, συμμετείχε στο Start-up Chile.

Η Babelverse που ξεκίνησε από τους Josef Dune και  Mayel de Borniol επιδιώκει να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται σε πολυεθνικά συνέδρια αλλά και στην παρακολούθηση ξενόγλωσσων βίντεο, αυτό της γλώσσας.

Μέσα από την πλατφόρμα του, επαγγελματίες και μη μεταφραστές απ’ όλο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να γραφτούν  και να πραγματοποιήσουν μεταφράσεις όποτε τους ζητηθεί, έναντι αμοιβής. χτυπώντας στη καρδιά το πρόβλημα της έλλειψης μεταφραστών που παρατηρείται διεθνώς.

Η γλωσσική πλατφόρμα του Babelverse συγκεντρώνει 5.000 μεταφραστές, 15% αυτών είναι επαγγελματίες ενώ υποστηρίζονται συνολικά 153 γλώσσες.

Της Ελένης Νάτση 

 

SHARE