Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο: Εκτιμήσεις για πτώση κάτω από τα 15 δολάρια!

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν traders πετρελαίου οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 20 δολάρια ή και χαμηλότερα. Συγκεκριμένα 18 από τους 20 traders βλέπουν πτώση στα 20 δολάρια για το μπρεντ και στα 15 έως 17 δολάρια για το αμερικανικό αργό.

Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στην έρευνα ήρθε από αναλυτή του κινεζικού fund Shanghai Youlin Investment Management. Βλέπει τεράστιες πιέσεις και πτώση κάτω του κόστους στα 15 δολάρια.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε την εκτίμησή της στα 20 από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Η Citigroup θέλει στο βασικό σενάριό της την μέση τιμή του brent στα 17 δολάρια. Δεν αποκλείει όμως ένα εφιαλτικό για τους παραγωγούς πετρελαίου σενάριο στο οποίο οι τιμές θα καταρρεύσουν στα 5 δολάρια το βαρέλι.

Η Energy Aspects επίσης βλέπει βουτιά του μπρεντ στα 10 δολάρια τον Απρίλιο, αλλά ανάκαμψη στη συνέχεια.

Πτώση 10,7% την Παρασκευή στα 22,53 δολάρια το βαρέλι για το αμερικάνικο αργό, που παρά το χθεσινό “άλμα-ρεκόρ” 24%, κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 29%. Το Brent σημείωσε πτώση την Παρασκευή 4,57 % με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,17 δολ. ανά βαρέλι.

Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές, κάθε άλλο παρά πείθονται για την αποτελεσματικότητα στη ζήτηση και στην συγκράτηση έστω, μιας ύφεσης που απειλεί όλες τις χώρες του πλανήτη, από τις δυναμικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.

 

SHARE