ΑΓΟΡΕΣ: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές και στρέφονται σε ομόλογα και χρυσό

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία , καθώς μια σειρά από ανησυχίες σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Αργεντινή και η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, ώθησαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τους δείκτες στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη να ηγούνται των απωλειών.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,5% στις 11.623 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,3% στις 7.205 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,4% στις 5.289 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,8% στις 20.105 μονάδες, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,74% στις 8.612 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα να πλήττει Ιταλία και Ισπανία.

Οι αγορές, που ήδη έχουν επηρεαστεί από τους φόβους ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ίσως να μην τερματίσουν σύντομα τον εμπορικό τους πόλεμο, δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα καθώς κατέρρευσε το νόμισμα της Αργεντινής, οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ εντάθηκαν και επιδεινώθηκαν οι πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν βουτιά ενώ πλήγμα δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο, είδε τις αποδόσεις του να υποχωρούν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων πιέζονται προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, η τιμή του χρυσού παρέμενε κοντά σε υψηλό εξαετίας και το γεν ήταν κοντά σε υψηλό επταμήνου έναντι του δολαρίου.

Πτώση 2% στο Χονγκ Κονγκ

Πτωτικές τάσεις επικτράτησαν στις αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες στη Wall Street, ενώ η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν επιδείνωσε το κλίμα, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών εξαιτίας των διεθνών συγκρούσεων για το εμπόριο και της αναταραχής στο Χονγκ Κονγκ.

O δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,11% στις 20.455,44 μονάδες.

Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε 1,26%, στις 1.484,89 μονάδες.

Οι ιαπωνικές κεφαλαιαγορές παρέμειναν κλειστές χθες Δευτέρα, λόγω εθνικής εορτής.

Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,07% στις 25.291 μονάδες, εν μέσω κοινωνικής ανατραχής.

 

SHARE