Σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις Deutsche Bank και Commerzbank

Οι συνομιλίες για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, της Deutsche Bank και της Commerzbank, αναμένεται να καταλήξουν σε αποτυχία, δήλωσε σήμερα πρόσωπο με γνώση του θέματος.

Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, πρόσθεσε η πηγή. Εκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Οι δύο τράπεζες συζητούν εδώ και έξι εβδομάδες για τη δημιουργία μίας τράπεζας με assets €1,8 τρισ. και 140.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Deutsche Bank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ρίσκα από τη συγχώνευση, το κόστος υλοποίησης και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν δικαιολογούν μία σύνθετη συμφωνία, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Commerzbank σημείωνε πτώση 1,6% ενώ της Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 0,8%.

Η Deutsche Bank αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών, που τώρα βρίσκονται στην έκτη τους εβδομάδα, το αργότερο έως την Παρασκευή, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Η αδυναμία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα εντείνει τις πιέσεις προς την Deutsche Bank προκειμένου να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές. Παράλληλα είναι πιθανόν να καταστήσει την Commerzbank πιο ευπαθή σε μια εξαγορά από ξένη εταιρία. Σύμφωνα με πηγές, ενδιαφέρον για την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχουν εκφράσει η Unicredit και η ING Groep.

FAZ: Δυσκολίες στο ντιλ Deutsche Bank-Commerzbank

Ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες η αντίσταση του εποπτικού συμβουλίου της DeutscheBank κατά της συγχώνευσης με την Commerzbank, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και το δημοσίευμα του MarketWatch.

Μεγάλοι μέτοχοι όπως τo Εμιράτο του Κατάρ, η εταιρεία διαχείρισης assets BlackRock και η κινεζική επιχείρηση-κολοσσός HNA θεωρούν τη συγχώνευση πολύ σύνθετη για να είναι επιτυχημένη.

Plan B σε περίπτωση κατάρρευσης του ντιλ

H Deutsche Bank σχεδιάζει μια εναλλακτική στρατηγική σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες για τη συγχώνευση με τη Commerzbank, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg.

Ορισμένοι κορυφαίοι μέτοχοι θέλουν η τράπεζα να προετοιμάσει εναλλακτικές καθώς αυξάνονται τα εμπόδια για μια συγχώνευση, σημείωσαν οι πηγές.

Ο CEO, Κρίστιαν Σέβινγκ, εξετάζει δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει περαιτέρω περικοπές κόστους, οι οποίες θα αγγίζουν και την επενδυτική τράπεζα. Το δεύτερο θα συνιστά μια πιο ριζική αλλαγή στρατηγικής, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

Τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους της γερμανικής τράπεζες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να δουν μια νέα στρατηγική από τον Σέβινγκ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πηγές του Bloomberg ο βραχίονας διαχείρισης ενεργητικού της Deutsche Bank έχει διενεργήσει συνομιλίες για συνεργασία με την UBS και την AXA.

SHARE