Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης 30 εκατ. εργαζομένων σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΒ, Ιταλία Ισπανία

Περισσότεροι από 30 εκατ. εργαζόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους μέσω των ειδικών προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης, σχεδιασμένων ώστε να αποφευχθεί η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο εντυπωσιακός αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία -αντιπροσωπεύοντας το ένα-πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού αυτών των χωρών- είναι ενδεικτικός του σαρωτικού περάσματος του Covid-19 στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αναφέρουν οι «FT» σε δημοσίευμά τους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ευελπιστούν να πείσουν τους εργοδότες στη διατήρηση των εργαζομένων μέχρις ότου τελειώσει η κρίση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναστείλουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας ή να μειώσουν το ωράριο, ενώ μέρος των μισθολογικών αμοιβών καλύπτεται από το κράτος.

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχει υποβάλει αίτηση για συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης είναι υψηλότερος των 26 εκατ. Αμερικανών που έχουν υποβάλει αίτημα επιδόματος ανεργίας κατά τις πέντε εβδομάδες από την έναρξη του lockdown.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα χορήγησης εκτάκτου βοηθήματος βασίζονται στο γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit, που θεωρείται ότι θωράκισε τη γερμανική οικονομία μπροστά σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά την κρίση του 2008, στηρίζοντας τους μισθούς 1,5 εκατ. εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το μοντέλο Kurzarbeit μπορεί να μην αποδώσει αυτή τη φορά, καθώς η οικονομική συρρίκνωση είναι βαθύτερη και έχει πλήξει κυρίως μικρές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα. 

SHARE