Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, με το αμερικανικό νόμισμα να εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε πάνω από 5 λίρες, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε δύο υπουργούς του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δίκη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το συνεχιζόμενο sell off της λίρας, για πέμπτη ημέρα σήμερα,  αντανακλά την αύξηση των ανησυχιών για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας, μολονότι η τελευταία είναι συμμαχική δύναμη στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 0,7% έναντι του δολαρίου, στις 5,1034 λίρες/δολάριο, ενώ νωρίτερα έφτασε να χάνει και 0,8%. Σύμφωνα με τους Financial Times οι συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας είναι κοντά στο 5%, ενώ από την αρχή του έτους, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου και εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και των φόβων για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

SHARE