Σχέδιο για 120 δόσεις για όλους τους επαγγελματίες – Εξωδικαστικός και για χρέη κάτω των 20.000

 

Επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού το επόμενο διάστημα ώστε να καλύψει επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ο ίδιος αναφέρει στα Νέα, βρίσκεται επίσης η αύξηση του ορίου οφειλών των 50.000 ευρώ (προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ) για την υπαγωγή των επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρόκειται για αίτημα όλων των οργανώσεων των επαγγελματιών, το οποίο, εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές και σε συνδυασμό με την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές ακόμη και κάτω των 20.000 ευρώ, καλύπτει όλο το φάσμα των οφειλετών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μπορεί να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να μπαίνει και να ρυθμίζει τις οφειλές του, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, χωρίς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια βασική αρχή, ότι ο οφειλέτης εξοφλεί τα χρέη του σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής και την πραγματική αξία της περιουσίας του. Όπως λέει, ήδη περισσότεροι από 15.500 ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες άρχισαν να καταχωρίζουν αίτηση υπαγωγής, ενώ στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούν. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η πλατφόρμα αναπτύσσεται συνεχώς και προανήγγειλε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προς την κατεύθυνση κάλυψης όλων των ειδών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα χρέη των νοικοκυριών και συγκεκριμένα τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος παύει να ισχύει στο τέλος του 2018, ο ειδικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

SHARE