Σαφής “σύσταση” των ΗΠΑ: Όχι η Huawei στην τεχνολογία 5G

Στην ανάγκη προσεκτικών κινήσεων στο ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ  μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Σαφέστατες οι αναφορές του στην κινέζικη Huawei που διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαική αγορά..

Ο Αμερικανός πρόξενος επέστησε την προσοχή σε αυτή την πορεία μετάβασης από το 4G σ’ ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον και στην τεχνολογία 5G που θα αρχίσει να μας «δένει» όλους με νέους τρόπους και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζουν αρχές και αξίες κοινές για τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό τέτοιων δύσκολων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζητημάτων.

Υπογράμμισε, δε, ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που εφιστά την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας στην κοινή εργαλειοθήκη μέτρων μετριασμού που συμφωνήθηκε από τα κράτη- μέλη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών.

«Πολύ απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να μετριαστεί επαρκώς ο κίνδυνος περιορίζοντας τον ρόλο ενός μη αξιόπιστου προμηθευτή σε ορισμένα μόνο τμήματα του δικτύου», σημείωσε ο κ. Φλέγκερ, εξηγώντας την αμερικανική στάση στο ζήτημα. Επικρότησε, παράλληλα, τις αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να έρθουν αξιόπιστοι πάροχοι στα δίκτυα της Ελλάδας.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Στη βάση της αξιοπιστίας έθεσε και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τώρα. Κι αυτό επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ότι η δύσκολη περίοδος, την οποία διήλθε την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είναι πλέον πίσω μας, έχουμε εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες και τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας και των καινοτόμων τομέων -ιδιαίτερα εδώ στη βόρεια Ελλάδα- κι εμπιστευόμαστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που μοιραζόμαστε από κοινού με τους Έλληνες εταίρους μας, οι οποίες και καθιστούν την Ελλάδα έναν τόσο αξιόπιστο σύμμαχο και ηγέτη σ’ αυτή την περιοχή, μια περιοχή που βλέπουμε από κοινού να αναπτύσσεται».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρόξενος υπογράμμισε την (ψηφιακή) μεταμόρφωσή της, επισημαίνοντας πως πλέον οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν «το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ζωντανό εκπαιδευτικό τοπίο, τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα logistics και την επικοινωνία που συνυπάρχουν εδώ στη Θεσσαλονίκη» και οι οποίες αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πόλη και την περιοχή.

«Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε τη Cisco και τη Pfizer στην απόφασή τους να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουν κέντρα καινοτομίας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες όπως η Deloitte και η Veltio αλλά και άλλες που ήδη εργάζονται εδώ σ’ αυτούς τους τομείς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόξενος, τονίζοντας πως η παρουσία αυτών των εταιρειών εδώ συνιστά μια σαφή αναγνώριση του κομβικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή.

SHARE