Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΔΝΤ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Η Λαγκάρντ αποσύρει το κούρεμα, εφόσον γίνει δεκτός ο συνδυασμός των μέτρων που προτείνει, είπε ο Φ. Ιγνατίου στο MEGA . Προς συμβιβασμό ΔΝΤ και Κομισιόν στο τραπέζι του Eurogroup, την ερχόμενη Τρίτη, μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη, ο ανταποκριτής του ΑΝΤ-1, Θ. Τσίτσας.

Προφανώς υπάρχει αμοιβαία υποχώρηση κι από τις δύο πλευρές. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον και για πρώτη φορά βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα αισιοδοξίας. Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας διαπιστώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Συμφωνία που να στηρίζεται στο ρεαλισμό ζητά η Κ. Λαγκάρντ.

Εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τρίτη, εάν εγκριθεί και από τα μέλη του Eurogroup ο συνδυασμός λύσεων στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι γραφειοκράτες. Το ΔΝΤ δεν το επιβεβαιώνει, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός λύσεων στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό που αποζητά το Ταμείο.

Έτσι, αν όλα πάνε καλά την Τρίτη, το ΔΝΤ θα επισπεύσει τις διαδικασίες και θα έχουμε απόφαση από το Δ.Σ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η λύση του ”κουρέματος” έχει αποσυρθεί, εφόσον γίνουν δεκτές οι λύσεις που έχουν κατατεθεί και οι οποίες με διάφορους συνδυασμούς φτάνουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Η λύση λοιπόν του ”κουρέματος” φαίνεται ότι θα ξαναπέσει στο τραπέζι ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Αυτή τη στιγμή, ΔΝΤ και ΕΥΡΩΖΩΝΗ φαίνεται να καταλήγουν στα εξής :

-Επιμήκυνση του προγράμματος.

-Δραματική μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Ευρωπαίων.

-Επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

-Και επαναγορά ομολόγων.

Επίσης η ΕΚΤ φέρεται να αποδέχεται να μοιράσει τα κέρδη στις κεντρικές τράπεζες κρατών μελών και οι κυβερνήσεις τους θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα.

 

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟ REUTERS

 

Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους» δήλωσε, σε συνέντευξή της στο Reuters, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει της συνόδου του Eurogroup, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

«Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους» σημείωσε: «Να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους, καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει» σημείωσε.

 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(BANKWARS.GR: 16/11/2012)

 

Όλοι αναμένουμε με ανοιχτά τα στόματα και τα αυτιά την προσεχή Τρίτη, ημέρα η οποία θα δώσει τέλος στα σενάρια για το πως τελικά θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν για το ελληνικό ζήτημα. Οι προτάσεις πολλές, οι διαρροές περισσότερες, οι κόντρες μεταξύ των δανειστών μας φουντώνουν, αλλά το χρέος είναι εδώ, ακούρευτο και είναι αιτία που “σφάζονται” Κριστίν Λαγκάρντ και Β. Σόιμπλε. Σπεύδει, καθημερινώς, να διαβεβαιώνει η Γερμανία ότι δεν υποχωρεί το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα , αλλά κανείς δεν τους  πιστεύει….

Μάλιστα, την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια επιδιώκει το Eurogroup, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μανίλα όπου ευρίσκεται δήλωσε ότι την Τρίτη στις Βρυξέλλες πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί το συντομότερο δυνατόν στα πόδια της. Ερωτηθείσα αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας μας θα επιτευχθεί στο Eurogroup, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε πως «είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής».

Επομένως….για να φτάσει η Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, στο σημείο να αναβάλει την επίσκεψή της στην Ασία προκειμένου να μετάσχει στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, κάτι σοβαρό θα γίνει εκεί. Στο μεταξύ, η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σήμερα κ. Murray, πως “είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικούχρέους”, ερμηνεύεται σαν κόκκινη γραμμή που βάζει το ΔΝΤ στη … μάχη της Τρίτης, ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να κουρέψουν χρέος για να παραμείνει το Ταμείο αρωγός του ελληνικού προγράμματος.

Το σενάριο, λοιπόν, που λέει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του Σόιμπλε με τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, ενισχύεται και από μέρος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που αναφέρει ότι “Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα”

Επομένως, έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος,  τη μείωση του χρέους, αλλά και της πιθανής αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη. Αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν την Τρίτη για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.

Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη μελετά να χαρίσει και όχι να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα, προκειμένου να σωθεί η χώρα αναφέρει πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα τονίζει ότι η μέχρι τώρα βοήθεια δεν επαρκεί για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και τα δάνεια που παρέχονται μέσω του EFSF θα έχουν μηδενικό επιτόκιο. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση μεταφορά βοήθειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ θα μειωθεί σημαντικά το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα υφιστάμενα δάνεια. Δηλαδή, υπάρχει το σενάριο τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, τονίζει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι να υποστούν απώλειες.

Από την άλλη, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, την επόμενη Τρίτη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Eurogroup προτίθεται να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιμήκυνση κατά δύο έτη του χρόνου προσαρμογής του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ (το 2016 αντί του 2014) προκαλεί ένα κενό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο σωρρευτικά μέχρι το 2016 υπολογίζεται μεταξύ 30 (Κομισιόν) και 40 δισ. ευρώ (Γερμανία) ή και περισσότερο (43 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη Nomura).

Ξανά στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ενδεχόμενο που βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ενώ υπογραμμίζει ότι το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους απασχολεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις . Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκέφτονται πώς θα μειώσουν το μη διαχειρίσιμο χρέος της χώρας, χωρίς όμως να υποστούν οι ίδιοι ζημίες.

Μία πρόταση, συνεχίζει το άρθρο, που συζητείται είναι η εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών. Μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου, στους ιδιώτες έχουν μείνει ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως. Όπως αναφέρει η FT, μία πρόταση θα ήταν να γίνει επαναγορά από την ελληνική κυβέρνηση στα 40 σεντς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πετύχει σημαντική μείωση του χρέους της.

 

 

SHARE