Ρωσία σε Ελλάδα για τις απελάσεις: Εκτελέσατε εντολές Αμερικανών

 

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο εξέφρασε η Μόσχα στον έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από την «αντιρωσική» ενέργεια της Αθήνας, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθησαν πριν την σύνοδο κορυφής του NATO, που έλαβε χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η Μόσχα επισημαίνει πως οι κατηγορίες βάσει των οποίων απελάθηκαν οι διπλωμάτες είναι «απόλυτα ανεδαφικές» και δεν αποδεικνύονται από την ελληνική πλευρά.

Τονίζει δε πως η απόφαση της Αθήνας αντιβαίνει στην φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε ανάλογα αντίμετρα, αν και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν γίνεται συγκεκριμένα λόγος για απελάσεις ελλήνων διπλωματών.

Μια άλλη πιθανή αντίδραση της Μόσχας είναι η ακύρωση της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο, ενδεχόμενο που ήγειρε χθες ρώσος διπλωμάτης με διαρροή στο πρακτορείο Interfax.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλώνοντας σήμερα πως ο κ. Λαβρόφ ούτως ή άλλως δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

Οι απελάσεις των ρώσων πολιτών διατάχθηκαν καθώς εκτιμάται πως προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, περιλαμβανομένης της απόπειρας χρηματισμού αξιωματούχων και της ανάμειξης σε κινητοποιήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

SHARE