Ρώμη: Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τάφο του ιδρυτή της πόλης

Εναν υπόγειο ναό κι έναν τάφο, που μπορεί να αποτελούσε την τελευταία κατοικία του ιδρυτή της Ρώμης, του Ρωμύλου εντόπισαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη ρωμαϊκή αγορά της Αιώνιας Πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσαίου, Αλφονσίνα Ρούσο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα χώρο αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ρώμης και μια πέτρινη σαρκοφάγο μήκους περίπου 1,4 μ., που πιστεύεται ότι ανάγεται στον 6ο π.Χ. αιώνα.

Ο υπόγειος ναός βρίσκεται θαμμένος κάτω από την κλίμακα εισόδου της Κουρία, κι ήταν το μέρος όπου ψήφιζαν οι γερουσιαστές της Ρώμης. Σύμφωνα με τη δρα Ρούσο μελετητές θεωρούσαν ότι ο βωμός του ναού είχε τοποθετηθεί στο σημείο όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι είχε ταφεί ο Ρωμύλος, αλλά στη σαρκοφάγο δεν βρέθηκαν οστά.

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στο Lapis Niger, έναν αρχαίο ναό στη ρωμαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Archeo, Αντρέας Στάινερ. Ο ναός αυτός, που ανακαλύφθηκε το 1899, φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, που αναφέρει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ιερός χώρος.

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία ο Ρωμύλος κι ο δίδυμος αδελφός του Ρώμος εγκαταλείφθηκαν μέσα σ’ ένα καλάθι στον ποταμό Τίβερη, αλλά σώθηκαν και ανακαλύφθηκαν κάτω από μια συκιά, ενώ τους θήλαζε μια λύκαινα. Ο Ρωμύλος σκότωσε αργότερα τον αδελφό του Ρώμο σε μια μάχη στον Παλατίνο Λόφο, τον κεντρικό από τους επτά της Ρώμης το 753 π.Χ. Ο φόνος του Ρώμου από τον αδελφό του έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, ενώ η εικόνα της λύκαινας που θήλαζε τα δύο δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του Ρωμαϊκού λαού.

SHARE