Ρέγκλινγκ: Σωστά τα μέτρα, έκλεισε η αξιολόγηση – Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε από την Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ που αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προανήγγειλε ουσιαστικά και ότι η 7η αξιολόγηση έκλεισε θετικά.

Προϊδέασε όμως ταυτόχρονα αλλά και ότι το 2021 πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων. Συγκεκριμένα παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα. Τόνισε όμως με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική.

Από πλευράς του και ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021». Ωστόσο ζήτησε και «την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ο κύριος Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ) τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, το Πτωχευτικό δίκαιο και την Ψηφιακή διακυβέρνηση.

Από την άλλη όμως εντόπισε και καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.

Ο κύριος Σταϊκούρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ένα εξωγενές σοκ» με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τόνισε όμως πως η ελληνική Οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές αφού, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτεταμένη αναφορά «στα δημοσιονομικά και μη μέτρα που υλοποιήσαμε, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας. Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ. Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων».

Όπως επεσήμανε, διατηρούνται παράλληλα πάντα εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό, ενώ όλα τα μέτρα χρηματοδοτούνται μέσα από τη συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 37,8 δισ. ευρώ, και αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαρίθμησε επίσης τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ενδεικτικά τους τελευταίους 6 μήνες έγιναν τα εξής:

*Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορoνοϊού.

*Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

*Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.

*Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων.

*Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.

*Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.