Ρέγκλινγκ: Ναι υπό όρους στην badbank – Διαχειρίσιμο το χρέος

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής»,  λέει «ναι με προϋποθέσεις» για την bad bank, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μια δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις».

  • Ο ESM έχει διαθέσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα με μακρές περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια. «Αυτός είναι και ο λόγος που μας ενδιαφέρει πολύ η υγιής, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
  • Στην ελληνική περίπτωση τα δάνεια που προσφέρει ο ESM είναι περισσότερα από το μισό ελληνικό χρέος με πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης κάθε χρόνο. Έχουμε υπολογίσει πως με τη βοήθειά μας εξοικονομήθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ από πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους μόνο το 2019 και ανάλογη θα είναι η εξοικονόμηση και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το υψηλό επίπεδο χρέους γίνεται διαχειρίσιμο.
“Θα στηρίξουμε την Έκθεση Πισσαρίδη”

Αναφερόμενος στην Έκθεση Πισσαρίδη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως «θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα υιοθετήσει πολλά σημεία της έκθεσης. Πιστεύω ότι η Έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει πολλά από τα σημαντικά θέματα και αναμένω ότι πολλά από αυτά θα περιληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».

 

SHARE