Ρέγκλινγκ: Αυστηρή εποπτεία μέχρι να ξεπληρωθούν τα δάνεια – Ύφεση έφερε το Α’ εξάμηνο 2015

 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο είπε ότι”για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, ενώ αν υπάρξει υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν.Επισήμανε μάλιστα ότι “η Αθήνα θα παραμείνει υπό την αυστηρή εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια”.

Ο κ.Ρέγκλινγκ νυποστήριξε πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες να βγει από τα προγράμματα διάσωσης.«Πρώτον, τα προβλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ βαθύτερη από ότι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Και τρίτον, δυστυχώς, η χώρα αντέστρεψε την πορεία πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση. Η ελληνική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στην Ελλάδα περίπου 86 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ωστόσο ότι από τότε η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. «Οι μισθοί κόπηκαν κατά 20 με 30%. Αυτό ήταν αναγκαίο, γιατί είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ότι η παραγωγικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα της. Από το 2016 και έπειτα, ο ελληνικός προϋπολογισμός εμφανίζει ένα μικρό πλεόνασμα και αυτό ενώ το 2008 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Οπότε η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα» ανέφερε.

 

SHARE