Ράλι σε ομόλογα και ευρώ μετά το γαλλογερμανικό σχέδιο για τo Ταμείο Ανάκαμψης

Αισιοδοξία και χαμόγελα στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας γέννησε η χθεσινή συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας για τη σύσταση  Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. με την παροχή επιχορηγήσεων, με στόχο την ανάκαμψη των χωρών της ΕΕ να ανακάμψουν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ενδεικτικά το σπρεντ του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 εβδομάδων, στις 206 μονάδες βάσης. Η ιταλική απόδοση μειώθηκε νωρίτερα στο 1,62%.

Ανάλογη εικόνα και στην ελληνική αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να μειώνεται κατά 6,30% στο 1,873%.

Κατά 10,41% μειώνεται η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα και στο 0,723%, ενώ πτώση άνω του 13,61% σημειώνει η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου η οποία αγγίζει το 0,772%.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,0919 και, όπως σημειώνει το Reuters, ασκούνται πιέσεις στις θέσεις των σορτ, καθώς το κόστος τοπυ πονταρίσματος στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου, μετά τη γαλλο -γερμανική πρόταση. Από την αποκάλυψη του σχεδίου το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 1%.

SHARE