“Ξύπνησε” ο Μακρόν και βλέπει την Λεπέν δύο μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις

«Δεν μπορώ να παραμείνω θεατής, βλέποντας τους κινδύνους διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν μπαίνοντας στην αρένα της μάχης για την Ευρώπη και συμμετέχοντας πλέον ξεκάθαρα στο τελικό σπριντ.

Με συνέντευξη σε 40 επαρχιακές εφημερίδες, ο Γάλλος πρόεδρος που κατηγορείται για «κατάχρηση της θέσης του ως προέδρου», δικαιολογεί την παρουσία του στην πρώτη γραμμή υπογραμμίζοντας «τον υπαρξιακό κίνδυνο», όπως λέει που διατρέχει αυτήν την φορά η Ευρώπη.

«Εάν ως αρχηγός κράτους επιτρέψω την διάλυση της Ευρώπης που οικοδόμησε την ειρήνη και πρόσφερε την ευημερία τότε θα φέρω βαριά ιστορική ευθύνη» δήλωσε.

Το όραμα του Μακρόν είναι η δημιουργία μιας νέας «Ευρωπαϊκής Ιδρυτικής Συνθήκης» με πολίτες και ηγέτες μαζί για τον καθορισμό μιας στρατηγικής πενταετίας, με πιθανές αλλαγές και στις συνθήκες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο πεδίο της μάχης όμως σήμερα, η πραγματικότητα είναι σκληρή, με τη λίστα της Λεπέν να προηγείται 2 μονάδες, δηλαδή 24% έναντι 22%, βάσει χθεσινής σφυγμομέτρησης του Ινστιτούτου Harris-Epoka. Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν αντεπιτίθεται, μιλώντας για «συμπαιγνία των εθνικιστών με τα ξένα συμφέροντα», με έμμεση αναφορά και στην παρουσία του Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλου του Τραμπ, στο Παρίσι.

Στις προτάσεις του για την Ευρώπη, ανάμεσα σε άλλα, σημαντική θέση κατέχει η κοινή φορολόγηση της κηροζίνης. « Η ιστορία θα μας κρίνει. Θα ήθελα να προχωρήσουμε από κοινού στη φορολογία της κηροζίνης στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε μια πραγματική διεθνή διαπραγμάτευση για το θέμα» δήλωσε. Προτείνει επίσης την φορολογία στην Ευρώπη των πιο ρυπογόνων εταιρειών και την υιοθέτησης ενός «φόρου άνθρακα» στα σύνορα.

Τέλος, δήλωσε ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τους τελευταίους μήνες «ακούγοντας την ευρωπαϊκή νεολαία».

Deutsche Welle

SHARE