“Βράζει” η Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι και ο αρχηγός των ουκρανικών δυνάμεων, με αφορμή την 72η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, με μηνύματά τους αναφέρουν πως η ένταξη της χώρας τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα είναι προς όφελος και του ΝΑΤΟ. Μια εξέλιξη που, για τη Μόσχα, θα αποτελέσει την τελική σπίθα ανάφλεξης στην Ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου δυστυχώς εκτός από τις συγκρούσεις υπάρχουν και θύματα.

Ένα παιδί ηλικίας τεσσάρων ετών και μια γυναίκα, που βρίσκονταν σε αυλή χωριού στην Ανατολική Ουκρανία, έπεσαν νεκροί από βομβαρδισμό ουκρανικού drone, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους αντάρτες, οι οποίοι υποστήριξαν πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εναντίον κατοικημένων περιοχών και άρματα μάχης.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ακροδεξιοί άναψαν φωτιές μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Οδησσό, κάτω από την πλήρη αδιαφορία των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο. Όπως τονίζει η Μόσχα, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Κίεβο παραβίασε την συνθήκη της Βιέννης, η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου δέκα μέρες αφισοκόλληση στις οικίες των Ρώσων διπλωμάτων στο Κίεβο.

Με την σύνθεση του παζλ στην Ανατολική Ουκρανία να είναι ζοφερή, καθώς και οι δυο υπερδυνάμεις δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω, Γαλλία και Γερμανία, που είναι και εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μίνσκ, με μεγάλη καθυστέρηση, ζήτησαν μέσω κοινής τους ανακοίνωσης την άμεση εκεχειρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πολεμήσουν για την Ουκρανία στο Ντονμπάς. Αυτήν την εκτίμηση ανέφερε ο αντιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ζαμπρόντσκι.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σκληρότερους στρατιωτικούς της χώρας, “για το Κίεβο η βοήθεια της Δύσης είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως σε περίπτωση ανοιχτής ρωσικής εισβολής ή απόπειρας να περάσουν βαθύτερα στην Ουκρανία αύριο, πως θα εμφανιστεί εδώ κάποια ταξιαρχία των ΗΠΑ για να αγωνιστεί για εμάς”.

Ο Ουκρανός στρατηγός, για τον οποίον η Μόσχα έχει ανοίξει ποινική υπόθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον για γενοκτονία, δηλώνει πεπεισμένος “πως μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πολεμήσουν για την Ουκρανία, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ενίσχυση του στρατού μας”. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που συντάχθηκε χθες, οι παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός στο Λουγκάνσκ αυξήθηκαν κατά 10 φορές.

Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ για ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ με αφορμή την 72η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, αλλά και την πρόθεση του να εντάξει στους κόλπους του τόσο την Ουκρανία, όσο και τη Βοσνία-Ερζεβοβίνη, το ρωσικό ΥΠΕΞ μέσω ανάρτησης του στο Τwitter, υπενθύμισε πως “ενώ στην ιδρυτική της διακήρυξη η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπογράμμιζε πως είχε ως σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης” αντ΄ αυτού, προχώρησε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην εισβολή στο Ιράκ, στην επέμβαση στη Λιβυκή και πολλά άλλα”.

Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 7,4 το 2020 από το ΝΑΤΟ, θα έχει ως αποτέλεσμα την πυροδότηση μιας παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

SHARE