“Βόρεια Μακεδονία” στα δίχτυα των “Ψαράδων” Τσίπρα-Ζάεφ-Νίμιτς- Μογκερίνι-Γιοχάνες Χαν – Ευχές για “καλή ψαριά” στις Πρέσπες από ΝΑΤΟ-ΕΕ

 

Στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία και συγκεκριμένα  στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, υπογράφεται σήμερα η ιστορική, όπως ονομάζεται, συμφωνία βάπτισης της ΠΓΔΜ σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Παρόντες στο χωριό Ψαράδες,  όλοι …οι “ψαράδες” που συνέβαλαν στην “καλή ψαριά”:

1.Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ήθελαν άμεση λύση, ώστε τον Ιούλιο, στη Σύνοδο της Συμμαχίας, τα Σκόπια να περάσουν στον…προθάλαμο…

2. Η ΕΕ, που ήθελε άμεση λύση, ώστε τον Ιούνιο, στη Σύνοδο, τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών. Το θέμα, φυσικά και σχετίζεται, με την γενικότερη πολιτική πλατφόρμα της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.Τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα ήθελαν επίσης άμεση λύση, τόσο για το εμπόριο γενικώς, όσο και για τα Ενεργειακά ειδικώς.

3. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών που συμφώνησαν.

 

Τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ – ΕΕ δηλώνει ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν – Δίνει εντολή και για το δημοψήφισμα!

ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΩΡΙΟ ΨΑΡΑΔΕς ΠΡΕΣΠΕΣΑπό την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

psarades

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση στις Πρέσπες στις 11 το πρωί της Κυριακής καλεί η «Επιτροπή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας». «Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων» αναφέρεται σχετικά.

 

SHARE